MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
12 oktober 2022
De Europese Commissie besloot in augustus dat de lidstaten tot 31 maart 2023 ten minste 15% minder gas moeten gebruiken. Maatregelen om dat doel te halen, mogen de lidstaten zelf bedenken.
Het pas verschenen rapport Winter is coming, Plastic has to go wijst op de ‘petro-olifant’ in de kamer. Van al het gas dat in 2020 in Europa gebruikt werd, was 9% bestemd voor de productie van plastic. Nationale overheden nemen echter geen maatregelen om de productie van plastic te beperken om langs deze weg gas te besparen. Dat kan immers alleen in Europees verband.
Er is een ideale mogelijkheid om deze patstelling te doorbreken: via de herziening van de Verpakkingsrichtlijn.
De oorlog in de Oekraïne heeft in één keer duidelijk gemaakt hoezeer Europa zich afhankelijk heeft gemaakt van de import van Russisch gas. Nu wordt alles op alles gezet om zonder Russisch gas de winter door te komen. Alles? Het rapport, opgesteld door Break Free from Plastic en Center for International Environmental Law, wijst erop dat Europese overheden aan burgers vragen om minder lang te douchen en de verwarming enkele graden lager te zetten. De plasticindustrie als intensieve verbruiker van fossiele brandstoffen blijft echter buiten schot.
Door de productie van plastic te verminderen kan niet alleen flink worden bespaard op fossiele brandstoffen, het is ook noodzakelijk om klimaatdoelen te halen en de plasticsoep te bestrijden.
In plaats van minder plastic te maken, gaat de chemische industrie uit van een verdubbeling van het gebruik ervan. Banken financieren deze ambitie. Dit ondermijnt het halen van de klimaatdoelen, om de opwarming van de aarde onder de 1,5% te houden.
Bijna elk afzonderlijk product in de supermarkt is verpakt in plastic dat gemaakt is van gas of olie. Een deel van die verpakkingen eindigt in het milieu, met alle gevolgen van dien. Die verpakkingen zijn allerminst noodzakelijk. Alternatieve systemen, uitgaande van refill en hergebruik, worden nog amper toegepast door supermarkten. Zo lang producenten niet worden gedwongen om hun producten niet langer in plastic te verpakken, zullen ook de supermarkten niet veranderen.
Op dit moment wordt de Europese Verpakkingsrichtlijn (Packaging & Packaging Waste Directive, PPWD) herzien. Het doel daarvan is onder andere dat verpakkingen straks beter gerecycled kunnen worden, dat er een verplicht minimum percentage aan recyclaat in verpakkingen wordt toegepast en dat complexe verpakkingen die uit meerder materialen bestaan voortaan vermeden worden.
Maar dit voorkomt de crises niet. Volgens Winter is coming, Plastic has to go moet de kans aangegrepen worden om via de hernieuwde PPWD af te dwingen dat het gebruik van plastic drastisch wordt teruggedrongen. Onder andere door:
Plastic Soup Foundation roept de Nederlandse overheid op zich hierover uit te spreken en zich hiervoor in Europees verband hard te maken.
Foto: Illustratie uit het rapport.
Minder plastic = minder afhankelijk van fossiele brandstoffen
ING grote financier van nieuwe plasticproductie in België
Vooruitzichten op een circulaire kunststofeconomie zijn slechter dan ooit
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.