Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Maatregelen die Coca-Cola neemt tegen plasticsoep helpen nauwelijks. Het bedrijf doet zich duurzamer voor dan het is en de belangrijkste maatregel blijft buiten beeld.
9 november 2022
In een paginagrote advertentie adverteerde Coca-Cola onlangs over zijn strijd tegen plasticafval met een ‘sterk setje’ van maatregelen. Zo blijft vanaf deze maand de dop aan de fles vastzitten en komen daardoor minder doppen in het milieu.
Dat de vaste dop per 3 juli 2024 een Europese verplichting is, staat er in de advertentie niet bij, en al helemaal niet dat Coca-Cola in 2018 actief lobbyde tégen invoering van deze verplichting.
Het ‘sterk setje in de strijd tegen plasticafval’ moet het publiek doen geloven dat het concern goed ‘op weg is naar duurzamere verpakkingen’. Het tegendeel is waar.
Op 9 oktober 2018 stuurde Coca-Cola samen met Pepsico, Danone en Nestlé een lobbybrief aan de Europese Commissie met als doel de toen voorgestelde verplichting om de dop aan de fles te laten vastzitten van tafel te krijgen. In die brief worden allerlei maatregelen voorgesteld om onder die verplichting uit te komen. De lobby mislukte en een vaste dop werd onderdeel van het maatregelenpakket van de Single Use Plastic (SUP)-richtlijn.
Wat Coca-Cola nu doet is een beproefde strategie van bedrijven; nog vóór een verplichting ingaat, wordt er al aan voldaan. Deze stap wordt dan gepresenteerd als een maatregel die vrijwillig genomen wordt en moet laten zien hoe serieus verduurzaming genomen wordt.
Coca-Cola (meer dan 500 merken) verkoopt wereldwijd 200.000 plastic flessen per minuut. Uit tellingen van aangespoelde verpakkingen blijkt dat de multinational jaar in jaar uit de grootste vervuiler is. Daar helpen maatregelen als het lichter maken van de fles of lokaal produceren niet tegen.
Blijft Coca-Cola voor altijd de grootste vervuiler of kan het echt iets doen tegen de plasticsoep? Nu wordt elk flesje apart geproduceerd en eenmalig gebruikt (ook al is dat van gerecycled plastic). Als dit business model wordt ingeruild voor dat van de hervulbare fles, dan kan Coca-Cola echt iets tegen de plasticsoep doen.
Hervulbare PET-flessen zijn steviger en wat zwaarder uitgevoerd dan de PET-fles die we gewend zijn. Ze worden na gebruik ingeleverd, schoongemaakt en gaan 20 tot 25 rondes mee. Als ze niet langer geschikt zijn, kunnen ze alsnog worden gerecycled. Coca-Cola Brazilië heeft er al jaren ervaring mee.
In dat land besloten diverse merken van Coca-Cola in 2018 om gezamenlijk een Universal Bottle te introduceren. Verschillende merken gebruiken sindsdien elkaars flessen om opnieuw te vullen en te verkopen en dat scheelt kosten, materiaal en CO2. De Universal Bottle bespaart 90% van het plasticgebruik. Voor alleen al het jaar 2019 zou in Brazilië de productie van 1,8 miljard eenmalige PET-flessen vermeden zijn.
Een van de maatregelen, genoemd in de advertentie, is dat de groene Sprite-fles kleurloos transparant wordt. Dat vergemakkelijkt de recycling. Maar recycling betekent altijd afwaardering van het materiaal. Bij elke ronde wordt het materiaal een beetje slechter. Om aan de verpakkingseisen te blijven voldoen, is nog steeds veel nieuw plastic nodig. Een hervulbare fles kan daarentegen lange tijd zonder kwaliteitsverlies worden gebruikt.
Zorg daarnaast dat alle flessen niet alleen van hetzelfde materiaal goed recyclebare materiaal gemaakt zijn, maar óók dat alle merken hervulbare flessen van dezelfde vorm gebruiken. Dan zijn flessen van de verschillende merken onderling namelijk uitwisselbaar en hoeft niet elke fles opnieuw gemaakt te worden. In Nederland kennen we dit systeem al heel lang van het bruine bierflesje.
Als Coca-Cola slim én duurzaam is, dan slaat het deze weg nu in. En vóór overheden de universele fles verplicht stellen. Dan hoeft er ook niet tegen te worden gelobbyd.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Is Coca-Cola’s laatste belofte wel een stap vooruit?
Vervuilende drankmultinationals lobbyen tegen vaste doppen
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.