Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
8 December 2022
Bijna 70% van alle kleding is gemaakt van plastic. Vaak worden items al na 7 keer dragen weggegooid. Deze slecht gemaakte kleding van plastic zorgt voor enorme plasticvervuiling. En daar moet wat aan veranderen. Daarom lanceerden wij begin november onze nieuwe ‘Plastic Fashion’campagne. De eerste resultaten zetten wij op een rijtje.
Fast fashion is goedkope kleding die niet bedoeld is om lang mee te gaan. Deze kleding is vaak gemaakt van goedkope plastic materialen zoals polyester, acryl en nylon. Tijdens het maken, dragen en wassen ervan laten de plastic stoffen microvezels los. De textielindustrie is met 35% de grootste schuldige aan microplastic-vervuiling in onze oceanen.
Met de Plastic Fashion campagne willen wij een einde maken aan deze enorme vorm van plasticvervuiling. We spreken de industrie aan op hun verantwoordelijkheid voor dit probleem. Daarnaast informeren we consumenten over de gevolgen van microplastic vervuiling en geven we hen handvatten om bewustere keuzes te kunnen maken. Ten slotte informeren en stimuleren we beleidsmakers om strenge wetgeving te maken die de kledingindustrie dwingt stappen te gaan zetten om plastic microvezel-vervuiling tegen te gaan.
Op 1 november hebben wij ons rapport “Do clothes make us sick? Fashion, fibers and human health” gepubliceerd waarin wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van microplastic vezels op de menselijke gezondheid wordt belicht. Uit een door ons gehouden peiling, die diezelfde dag naar buiten werd gebracht, bleek dat maar liefst 74% van de Nederlanders zich boos maakt over de slechte kwaliteit van fast-fashionkleding. Ook hebben wij een gratis gids beschikbaar gesteld om consumenten te helpen bewustere keuzes te maken.
Het feit dat momenteel al bijna 70% van alle kleding van plastic wordt gemaakt is veel mensen onbekend. Daarnaast is het vaak onduidelijk wat je als consument zelf kan doen om microplastic-vervuiling van kleding tegen te gaan.
Sinds de lancering van de campagne hebben we miljoenen mensen wereldwijd bereikt met onze boodschap. En veel mensen hebben de gids met tips gedownload. Verschillende media, zoals RTL Nieuws, NOS Radio1, Radar Online en landelijke kranten zoals Trouw en het Reformatorisch Dagblad hebben over ons rapport en campagne bericht. Onze directeur Maria Westerbos was samen met onze ambassadeur Roos Blufpand te gast in het tv-programma Koffietijd. Dit zijn belangrijke stappen richting meer bewustwording van het probleem!
Consumenten kunnen hun steentje bijdragen, maar het is essentieel dat er betere regelgeving komt. Daarom zijn wij intensief betrokken bij de vorming van nieuwe regelgeving in de EU die slijtage van microplastics uit ondere andere textiel tegen moet gaan.
Ons rapport over de gevolgen van microplasticvezels voor de gezondheid benadrukt de noodzaak om dit probleem aan te pakken. Het dient dan ook als belangrijke input voor beleidmakers. Wij werken aan verandering in politiek Den Haag en Europa. Zo hebben we bijgedragen aan een Initiatiefnota Kleding van D66. Hierin wordt veel aandacht gevraagd voor microplastic-vervuiling en worden voorstellen gedaan voor nationale regelgeving om microplastics uit kleding te weren.
Wij zijn ook aangesloten bij het netwerk ‘Make the Label Count’, dat er in de EU voor wil zorgen dat onder andere microplastics worden meegenomen in het beoordelen van de duurzaamheid van kleding. En dat er een label komt dat consumenten kan helpen om bewustere keuzes te maken.
Voor Plastic Soup Foundation is het belangrijk om de verbinder te zijn tussen de wetenschap en het bredere publiek dat zich zorgen maakt over de gevolgen van plasticvervuiling voor onze gezondheid en het milieu. Ons werk laten we geregeld reviewen door vooraanstaande wetenschappers, en we werken samen met wetenschappers om nog meer duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van plastic-microvezelvervuiling.
Het is de hoogste tijd dat er verandering plaats gaat vinden binnen de kledingindustrie. Bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de vervuiling die hun kleding veroorzaakt. Daarom gaan we graag in gesprek met deze bedrijven om te kijken hoe ze hierin stappen kunnen zetten.
We zijn nog maar net begonnen en er moet nog veel gebeuren, maar we zijn ontzettend trots op deze eerste resultaten. Ook in 2023 zullen we met wetenschappers blijven samenwerken, consumenten blijven voorlichten, de industrie aanspreken en beleidsmakers aansporen. We zijn vastberaden om dit probleem aan te pakken en verandering teweeg te brengen. Change is coming!
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.
Als stagiaire Facility Management bij de Plastic Soup Foundation krijg je de
kans om betrokken te zijn bij een spannend project: de verhuizing van ons team (6 man
sterk) inclusief onze faciliteiten naar een nieuwe locatie. Je zult een cruciale rol spelen in het
plannen, coördineren en uitvoeren van alle aspecten van deze verhuizing en waarborgt de
soepele overgang naar de nieuwe locatie. En je regelt het openingsfeest.