Een gif als geen ander
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
Tijdens de feestdagen is er een stijging van 30% in plasticgebruik. Vooral verpakkingen bevatten veel plastic. In 2018 werd zelfs het gewicht van 650.000 rendieren aan verpakkingen weggegooid. Ook kerstproducten en cadeaus zijn vaak van plastic. Dat kan anders! Daarom hebben wij voor jullie verschillende tips en tricks op een rijtje gezet, zodat er dit jaar minder plastic gebruikt gaat worden in plaats van meer. Kijk snel hoe jij jouw plastic voetafdruk kan verkleinen.
Met stof ingepakte kerstcadeautjes. Bron: Plastic Soup Foundation
Een onderzoek in 2016 liet zien dat consumenten in het Verenigd Koningrijk wel 365.000 km aan cadeaupapier weggooiden. Daarmee kan je negen keer de aarde inpakken! Cadeaupapier is niet recyclebaar vanwege een plastic laagje dat vaak toegevoegd wordt aan het papier. Cadeautjes kun je ook heel leuk met oude kranten, tijdschriften of stof inpakken. Vooral stof kan je hergebruiken wanneer het cadeautje is uitgepakt. Als finishing touch kun je een dennentakje toevoegen met een touwtje of hergebruikt lint.
Ook de cadeautjes die ingepakt worden, bevatten vaak veel plastic. En heb je al die cadeaus wel nodig? Koop alleen een cadeau waarvan je weet dat iemand het graag zou willen hebben. Je kan ook een uitje cadeau doen, of een donatie voor een goed doel. Als je iets meer tijd hebt, kun je je eigen cadeautje maken, upcyclen of een bezoekje brengen aan de tweedehands winkel. Als je je creativiteit op een andere manier wil uiten kan je ook koekjes bakken en die verpakken in een glazen pot. Sommige winkels verkopen zelfs alles-in-een potten waar je zelf nog maar een paar ingrediënten aan hoeft toe te voegen. Wil je toch echt een nieuw cadeau geven, kijk dan eens naar deze link met duurzame kerstcadeaus met korting!
Veel kerstdecoratie is gemaakt van plastic terwijl er heel veel leuke plasticvrije decoratie opties zijn. Hieronder hebben we er al een paar voor je opgesomd. Voor meer inspiratie kan je bijvoorbeeld op Pinterest kijken (duurzame kerstversiering).
Gelukkig kan je ook met minder tijd bijdragen aan een duurzamere planeet. Kijk eens in een tweedehandswinkel, je kan er voor een prikkie kerstballen kopen. Probeer ook netjes om te gaan met de kerstversiering die je al in huis hebt, zodat je niet elk jaar nieuwe versiering hoeft aan te schaffen. Mocht je nou echt graag iets nieuws willen kopen? Ga dan voor duurzame materialen, zoals glas, hout, vilt of wol.
De kerstboom kan bijna niet ontbreken in de kerstsfeer. Maar het vinden van een duurzame boom is lastig. Veel bomen worden maar 1 jaar gebruikt en plastic kerstbomen, die gemaakt zijn van PVC, kunnen eigenlijk niet gerecycled worden. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een duurzaam concept waarbij je een boom kunt adopteren of huren. Je haalt de boom op met kluit en levert hem dan ook weer met kluit in. De boom gaat dan terug de grond in en kan weer een jaar verder groeien. Je kan natuurlijk ook zelf een boom in de grond stoppen als je een tuin hebt.
Mocht je niet zoveel waarde hechten aan de conventionele kerstboom, dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden! Zo kan je een maken van drijfhout of boeken.
Per persoon besteden we meer dan 85 euro aan kleding tijdens de feestdagen terwijl de meeste kerstitems nog geen drie keer gedragen worden! Bovendien bevat veel kerstkleding synthetische stoffen. Uit onderzoek van Hubbub blijkt zelfs dat een ‘foute kersttrui’ bijna altijd is gemaakt van plastic zoals polyester of acryl. Acryl is een veelgebruikte plasticsoort in kleding.
Synthetische (=plastic) stoffen laten microplastic vezels los tijdens de productie, het dragen, wassen en deponeren van kleding. Overweeg daarom om je kerstoutfit op een andere manier bij elkaar te sprokkelen. Heb je al in de kledingkast van een vriendin gekeken? Ben je al naar de tweedehandswinkel geweest of heb je een bezoekje aan Vinted gebracht? Kijk in deze guide voor meer tips om je plasticfashion voetafdruk te verkleinen. Wil je toch graag een nieuwe outfit dragen, kies dan voor plasticvrije materialen.
We wensen je een fijne en plasticvrije kerst!
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
De volledig circulaire economie is een prachtig doel. Maar zonder krachtig overheidsingrijpen zal dat doel nooit bereikt worden.
Nederlandse onderzoekers claimen een nieuwe verklaring voor het mysterie van het verdwenen plastic: zonlicht ruimt drijvend plastic op.
Wij zoeken een ervaren Financial Controller, iemand die net zo gedreven is als wij om de strijd tegen de plasticproblematiek aan te gaan.