Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
23 januari 2023
Danone, een van de grootste voedselproducenten ter wereld, is in Frankrijk aangeklaagd voor het ontbreken van een serieus actieplan om de plasticvoetafdruk te verkleinen. Zo’n plan is volgens de aanklagers, drie ngo’s, verplicht onder de Franse wet.
Danone met een jaarlijkse omzet van meer dan 24 miljard euro verkoopt in 120 landen zuivelproducten en waters. Die worden overwegend aangeboden in eenmalige plastic verpakkingen die na gebruik weggegooid worden. Een deel van die verpakkingen komt in het milieu terecht.
Jaar na jaar behoort Danone tot de grootste vervuilers ter wereld op basis van tellingen van merken bij opruimacties. Van zo’n multinational mag je een beleid verwachten dat erop gericht is om minder plastic te gebruiken. Het tegendeel blijkt waar, want Danone’s gebruik van plastic neemt jaarlijks toe. In 2021 was dat 750.000 ton plastic tegen 716.000 ton in 2020.
Danone legt op eigen sites, ook in Nederland, uit wat haar plasticbeleid inhoudt. Het bedrijf streeft ernaar verpakkingen ‘circulair’ te maken, dat wil zeggen dat alle verpakkingen in 2025 of herbruikbaar zijn, dan wel gerecycled of gecomposteerd kunnen worden. Verder wordt er gestreefd naar een hoger percentage van gerecycled plastic in de verpakkingen. Deze maatregelen, vooral gericht op het optimaliseren van recycling, verminderen niet het risico dat plastic in het milieu terechtkomt. En dat is lang niet het enige probleem.
Danone is een van de grootste veroorzakers van de plasticsoep, naast bedrijven als Coca-Cola en bijvoorbeeld Unilever. Volgens de klacht heeft de multinational volledig nagelaten wat ze op grond van de Franse wet in kaart moet brengen:
De aanklagers, ClientEarth, Surfrider en Zero Waste France, vinden dat Danone op basis hiervan een ‘deplastificationplan’ moet maken. Daarin moet het bedrijf doelen formuleren hoe en wanneer de in kaart gebrachte risico’s worden aangepakt. Vervolgens moet naar dat plan gehandeld worden.
In 2021 dienden ClientEarth en Plastic Soup Foundation een klacht in bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen Ahold Delhaize, omdat die de bepalingen van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) overtreedt door onvoldoende te rapporteren over de gevolgen van plastic voor het milieu en de financiële consequenties daarvan.
De klacht tegen Danone past in de trend om bedrijven rechtstreeks aan te spreken op het ontbreken van actieplannen om het gebruik van plastic drastisch te verminderen. Ook Ahold Delhaize als beursgenoteerd groot bedrijf moet laten zien wat de impact is op het milieu van de plastic verpakkingen die het verkoopt.
Het verschil is dat de AFM achter gesloten deuren de klacht bespreekt (of heeft besproken) met Ahold Delhaize, terwijl de Franse rechter zich hierover niet alleen publiekelijk moet uitspreken, maar Danone ook kan verplichten zich aan de wet te houden.
Milieuadvocaten dienen klacht in bij AFM tegen Ahold Delhaize
Plasticbeleid Ahold Delhaize is verbeterd, maar nog lang niet goed genoeg
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.