Een gif als geen ander
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
Viscose als alternatief voor synthetische vezels?
Wil jij je inzetten voor een betere wereld? En ben je geïnteresseerd in het doen van onderzoek? Dan ben jij misschien wel de perfecte kandidaat om ons kleine, maar zeer gemotiveerde onderzoeksteam bij Plastic Soup Foundation te versterken!
Bijna 70% van de kleding van de fashionindustrie is gemaakt van, of gedeeltelijk gemaakt van synthetische materialen (polyester, nylon, acryl). Wanneer kleding wordt geproduceerd, gebruikt of gewassen, komen er microplasticvezels in het milieu terecht. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat microplasticvezels gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en milieu. Alternatieve kunstmatige materialen, zoals viscose, lyocell of bamboe, worden steeds populairder in de industrie om toekomstige claims over de impact van plastic te vermijden. Maar zijn deze cellulose houdende materialen een goed alternatief voor de veelgebruikte synthetische vezels? Hoe duurzaam zijn deze materialen? Wat kunnen we zeggen over de biologische afbreekbaarheid van de materialen? In hoeverre zijn deze materialen eigenlijk synthetisch? Aangezien veel coating- of kleurbehandelingen ook gebaseerd zijn op kunststoffen.
Je belangrijkste taak is het doen van deskresearch naar cellulose materialen als alternatief voor synthetische (vezel)materialen. Naast het zoeken en verzamelen van beschikbare literatuur over dit onderwerp, zul je ook experts interviewen en/of enquêtes afnemen bij medewerkers van industriële sectoren. Het einddoel is om tot conclusies (of zelfs consensus) te komen rond dit onderwerp en zo het Plastic Soup Foundation onderzoeksteam te helpen met het vormen van strategisch advies voor de bestuursgroep.
Verder ben je natuurlijk vrij om bij te dragen aan andere lopende projecten in de organisatie en te ervaren hoe onze organisatie werkt.
Wij zijn een ‘single issue’ milieuorganisatie (NGO) die zich met één ding bezighoudt: het stoppen van plasticvervuiling bij de bron. Daarom benadrukken we het voorzorgsprincipe. Uitspraken moeten robuust zijn en kloppen, maar ook als iets nog niet volledig is bewezen, dringen we aan op actie. Op het moment zijn wij bezig met campagnes over microplastics en de gezondheidseffecten van plasticgebruik. Het werk dat je gaat doen maakt deel uit van onze ‘Plastic Fashion’ campagne in ons Research, Advocacy and Solutions team.
Plastic Soup Foundation is gevestigd in Amsterdam. We verwachten dat je minimaal 2-3 dagen per week naar ons kantoor komt, afhankelijk van hoeveel dagen je gaat werken. Er is een vergoeding beschikbaar en ook reiskosten kunnen worden vergoed. De startdatum is flexibel, maar het zou fijn zijn als je snel kunt beginnen.
Lijkt dit je wat? Stuur dan je CV en een motivatiebrief (0,5-1 A4) naar: harmen@plasticsoupfoundation.org
De vacature staat open tot er een geschikte kandidaat is gevonden, maar dit kan tot uiterlijk 1 maart.
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
De volledig circulaire economie is een prachtig doel. Maar zonder krachtig overheidsingrijpen zal dat doel nooit bereikt worden.
Nederlandse onderzoekers claimen een nieuwe verklaring voor het mysterie van het verdwenen plastic: zonlicht ruimt drijvend plastic op.
Multinational Danone is in Frankrijk aangeklaagd voor ontbreken van plasticbeleid gericht op het voorkomen van milieu- en gezondheidsschade.