Er drijven 171.000 miljard microplastics in de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
30 januari 2022
Het klinkt als goed nieuws. Nederlandse onderzoekers hebben vastgesteld dat plastic door zonlicht niet alleen fragmenteert tot steeds kleinere stukjes, maar ook voor een deel door bacteriën wordt opgeruimd.
Er wordt veel minder drijvend plastic op zee aangetroffen dan mag worden verwacht. Dit staat bekend als het mysterie van het verdwenen plastic. Waar is dat plastic gebleven? Het nu beschreven degradatieproces levert een bijdrage aan het antwoord op die vraag.
Onderzoekers verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) hebben verschillende types plastic blootgesteld aan ultraviolette (UV) straling. In hun publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Pollution Bulletin schatten ze op basis van hun onderzoek dat per jaar 1,7% van de zichtbare microplastics wordt afgebroken. In minder dan 44,4 jaar gaat het om de helft van het drijvende plastic. Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw is er veel plastic in de oceaan terechtgekomen. Een flink deel van deze plasticsoep zouden we dankzij dit mechanisme weer kwijt zijn geraakt. Het zou gaan om 7 tot 22 procent van het totaal aan drijvend plastic in de oceaan.
Bijna een kwart (22%) van al het drijvende plastic zou onder invloed van UV licht dus zijn verdwenen. De onderzoekers wijzen erop dat dat verdwenen plastic voor een deel bestaat uit onzichtbare nanoplastics die onvoorziene nadelige gevolgen hebben voor het zeeleven en ecosystemen. Het andere deel gaat over stoffen ‘die potentieel kunnen worden afgebroken door bacteriën’, aldus de persverklaring. Die formulering lijkt erop te wijzen dat niet onderzocht is of die bacteriën midden op zee werkelijk actief zijn.
Er zijn meer mechanismen die optreden. Denk aan het zonlicht dat het plastic nooit bereikt.
Of denk aan plastic dat op een andere manier verdwijnt. Zo kan door golven en wind een deel van de micro- en nanoplastics via de lucht aan het water ontsnappen. Het wordt door de wind meegevoerd en ergens op het land gedeponeerd.
Het zijn interessante onderzoeken, maar de vraag is of we veel hebben aan deze kennis. De plasticsoep zal nooit verdwijnen. Het enige dat helpt is veel minder plastic produceren en gebruiken.
Tonnen aan onzichtbare nanoplastics in de Waddenzee
Voorzichtige schatting: 136.000 ton plastic ‘ontsnapt’ elk jaar aan de oceaan
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.