Verpak aardappelen, appels, bananen, wortels en uien niet langer in plastic
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
8 februari 2023
Unilever verkoopt tal van producten in miniverpakkingen, ook bekend als sachets of pouches. Ze worden vooral verkocht in landen met lage inkomens, kunnen nauwelijks gerecycled worden en vervuilen overal het land en het water. Uit tellingen blijkt dat de merken uit de stal van Unilever tot de top-vervuilers behoren. Op 1 juli wordt de Nederlander Hein Schumacher CEO van Unilever en moet hij zich ook over dit dossier buigen.
Alan Jope, Schumachers voorganger, erkende dat de sachets ‘vrijwel onmogelijk mechanisch te recyclen zijn’ en dat ze in de afvalfase ‘geen reële waarde’ hebben. Hij verbond daar echter geen enkele consequentie aan. Unilever is onder Jope immers niet gestopt met de verkoop van producten in miniverpakkingen. Zal Schumacher dat wel doen?
Op het Indonesische eiland Bali komen duizenden verpakkingen van Unilever in de rivieren terecht en daarna in zee. Sungai Watch is een organisatie die sinds 2020 barriers plaatst in rivieren. Daar verzamelt zich plastic dat vervolgens dagelijks wordt opgeruimd. Elk stukje wordt geteld en geanalyseerd.
Inmiddels zijn er 177 barriers en is er meer dan 900.000 kg plastic verzameld. In de top 10 van de grootste vervuilers door miniverpakkingen staat Unilever op de eerste plaats: er werden vorig jaar 50.078 sachets opgeruimd, waarvan 5.091 (10%) van Unilever. Wat in Bali door Sungai Watch inzichtelijk wordt gemaakt, geldt ook elders. Unilever, actief in 190 landen, is in grote mate verantwoordelijk voor de plasticsoep.
Als CEO van FrieslandCampina onderstreepte Schumacher in 2018 in een interview het belang van ‘duurzaam produceren en opereren, om niet alleen nu, maar ook voor toekomstige generaties waarde te creëren’. FrieslandCampina is ook actief in Indonesië. Daar is Frisian Flag (Susu Bendera) een van de bekendste merken. Hoewel FrieslandCampina al in 2016 tijdens een handelsmissie in Indonesië oplossingen beloofde voor de problematiek van zwerfvuil en miniverpakkingen, heeft het bedrijf in de jaren daarna – onder leiding van Schumacher – niets voor elkaar gekregen. De verkoop van producten in vervuilende verpakkingen gaat ongehinderd door.
Ook Unilever houdt al jaren een imago hoog van duurzaamheid. Als oplossing voor de problematiek verwijst Unilever naar CreaSolv, een nieuwe technologie om ook sachets te recyclen. De multinational heeft beloofd dat in 2025 alle verpakkingen recyclebaar, composteerbaar of herbruikbaar zullen zijn. Maar met deze techniek en de pilotfabriek in Indonesië is van alles mis. En als het al zou werken, hoe zou je dan al die gebruikte sachets van, bijvoorbeeld, een eiland als Bali naar zo’n fabriek moeten brengen? De problematiek werd vorig jaar helder verwoord in The Guardian. Een onderzoeksrapport van Reuters laat bovendien zien dat Unilever achter de schermen actief lobbyt tegen overheidsmaatregelen die gericht zijn op de vermindering van miniverpakkingen.
Het is nu aan Schumacher om het probleem van de miniverpakkingen volmondig te erkennen, de wereld niet langer aan het lijntje houden met schijnoplossingen en zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van alle miniverpakkingen in het belang van de planeet.
Foto: Sungai Watch, in rivieren op Bali gevonden sachets
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?
Wetenschappers vermoeden dat vetophoping in het lichaam wordt bevorderd door plastic.