Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
10 maart 2023
Deze week presenteerde het Afvalfonds een plan over een totaal andere omgang met plastic verpakkingen. De Plastic Wijzer belooft dat er in 2050 geen zwerfafval meer is, alle verpakkingen fossielvrij zijn en dat plastic niet langer schadelijk is voor mens en milieu. Het klinkt als muziek in de oren.
Plastic Soup Foundation vraagt zich af hoe vrijblijvend de ambitie van het Afvalfonds is. Eerdere initiatieven als het Plastic Pact en het Ketenakkoord Kunststofkringloop beloofden in dit opzicht veel, maar hebben bedroevend weinig resultaat gehad.
Het Afvalfonds heeft niet eerder in zulke duidelijke bewoordingen gesteld dat er een systeemverandering moet komen. We kunnen niet langer massaal plastic verpakkingen blijven gebruiken en wegkijken bij de negatieve gevolgen daarvan. De gepresenteerde toekomstvisie op ‘circulair plastic’ bepleit dat voortaan alleen plastic verpakkingen gebruikt worden voor essentiële toepassingen, dat er een uniform en voor consumenten te begrijpen inzamelsysteem komt voor heel Nederland, en dat er geen zwerfvuil en microplastics meer zullen ontstaan.
2050 is wel erg ver weg om doelen te halen. Voor 2030 worden ook beloftes gedaan:
De verpakkingen van plastic die nog wel gebruikt blijven worden zijn ‘fossielvrij’. Daarmee wordt bedoeld dat de grondstof voor 100% wordt verkregen uit recyclaat, dus uit gebruikt plastic. Al het plastic moet dus volledig recyclebaar zijn.
Rivieren leveren een grote bijdrage aan de plasticsoep op zee. Je moet dus zorgen voor schone rivieren. Dat kan door het plaatsen van afvangsystemen, maar vooral door beleid dat ervoor zorgt dat er niet langer plastic in het milieu terechtkomt. De mede door Nederland georganiseerde VN-Waterconferentie, die later deze maand plaatsvindt, biedt de kans om juist daarover afspraken te maken.
De Plastic Wijzer leest als een manifest van de Plastic Soup Foundation uit het oprichtingsjaar 2011. Bijna alles waar PSF de afgelopen jaren vurig voor pleitte, staat erin. Toch zijn er redenen om sceptisch over de haalbaarheid van het plan te zijn. Want het plan is heel vrijblijvend:
Dreigt hier een herhaling van eerdere initiatieven? Door uit te gaan van vrijwilligheid is daarmee weinig bereikt en ging ook kostbare tijd verloren. Zonder wet- en regelgeving, inclusief handhaving, valt niet te verwachten dat bedrijven hun bedrijfsvoering radicaal aanpassen. Om te voorkomen dat ook dit plan verzandt in ‘meestribbelen’ van de industrie, een strategie van mooie beloftes met de onuitgesproken bedoeling om systeemverandering juist uit te stellen, is nu de overheid aan zet.
En die kan meters maken, want met De Plastic Wijzer kan de sector zich met goed fatsoen niet langer verzetten tegen veel strengere regelgeving.
Nederland blijkt spil in de wereldwijde export van plasticafval naar niet-westerse landen
Nieuwe plannen van de EU om hergebruik en recycling van verpakkingen te bevorderen
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.