Afval jutten op het strand
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
16 maart 2023
Een lopende campagne in het Verenigd Koninkrijk roept supermarktketens op om de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic te verpakken. Dit zou in één jaar 1,7 miljard verpakkingen besparen, 77.000 ton voedselverspilling voorkomen en de consument een besparing opleveren van 85 miljoen pond.
De ‘grote vijf’ — aardappelen, appels, bananen, wortels en uien — worden vaak verpakt verkocht, niet per stuk maar per zak. De consument koopt daardoor snel meer dan strikt nodig is, wat voedselverspilling in de hand werkt.
Het is een simpel en effectief voorstel, dat ook in Nederland gemakkelijk toegepast kan worden.
De afgelopen tien jaar nam in Europa het verpakkingsafval (plastic én papier) toe met 20%. Dat is per Europese burger 177 kilo per jaar. Enkele landen namen daarom al wettelijke maatregelen. Vanaf 1 januari 2022 mogen in Frankrijk 30 soorten groente en fruit niet langer verpakt worden verkocht. Spanje, Portugal en Luxemburg volgen dit jaar. De trend wordt gevolgd door de Europese Commissie. Eind vorig jaar kwam de commissie in een voorgestelde nieuwe Verpakkingsverordening voor het eerst met een doelstelling om verpakkingsafval te voorkomen. Artikel 38 stelt dat er in 2030 de verpakkingen met 5% moeten zijn gedaald en in 2040 met 15%. Deze — overigens weinig ambitieuze — doelstelling moet gemakkelijk gehaald kunnen worden. Het helpt al flink wanneer de ‘grote vijf’ niet langer verpakt worden.
De Britse campagne wil dat de grote vijf voortaan altijd zonder verpakkingen door de Britse supermarkten verkocht worden. Voor de claim over het voorkomen van voedselverspilling verwijst de campagne naar een rapport van WRAP (Waste and Resources Action Program). Na technisch onderzoek van vijf versproducten (broccoli, bananen, appels, komkommers en aardappelen) concludeerde WRAP dat verpakkingen voedselverspilling in de hand werkt in plaats van tegengaat.
Het Nederlandse Voedingscentrum en Wageningen Universiteit benadrukken het tegenovergestelde; dat verpakkingen voedselverspilling juist zou tegengaan. Of dat ook geldt voor de grote vijf is uit hun berichtgeving onduidelijk, omdat ze het vooral over de komkommer hebben. Terwijl het argument dat je vanwege de verpakkingen gemiddeld meer koopt dan nodig, niet of nauwelijks aan bod komt.
Foto: Everyday Plastic
Plastic gaat voedselverspilling niet tegen
Nieuwe plannen van de EU om hergebruik en recycling van verpakkingen te bevorderen
Nieuwe Franse wet is fundament tegen verspilling en wegwerpplastic
Het strandseizoen is weer begonnen. De stranden worden schoner als iedereen een handje helpt.
Glitters lijken leuk en onschuldig, maar komen als microplastics voor eeuwig in het milieu.
Na tien jaar strijd en discussie komt er een Europees verbod op bewust toegevoegde microplastics. Een terugblik op onze campagne.
Een grote groep investeerders eist drastische vermindering van de productie en het gebruik van plastic.