MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
12 juni 2023
In een open brief aan de Britse staatssecretaris voor milieu vragen 81 milieuorganisaties om een algeheel exportverbod van plasticafval uit het Verenigd Koninkrijk. Het aangekondigde verbod voor export naar niet-OECD landen is volstrekt onvoldoende.
De brief is opgesteld op initiatief van Environmental Investigation Agency en Greenpeace UK. Plastic Soup Foundation is een van de ondertekenaars.
Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2019 een verbod aangekondigd van de export van plasticafval naar niet-OECD landen. Sinds die tijd vindt er een verschuiving plaats van export naar OECD landen, die sterk is toegenomen. Het meest wordt plasticafval naar Nederland geëxporteerd, en tussen 2020 en 2021 steeg die met meer dan 60 procent. De ngo’s vrezen dat via Nederlandse tussenpersonen een groot deel van dit plasticafval alsnog naar landen wordt geëxporteerd die niet tot de OECD behoren, zoals Indonesië en Vietnam.
Nederland importeert elke maand rond de 9 miljoen kilo plasticafval uit het Verenigd Koninkrijk. Dat wordt voor een deel verbrand in onze verbrandingsovens. Een deel wordt ook weer geëxporteerd. In 2021 was Nederland EU’s grootste exporteur van plasticafval naar niet-OESO-landen. En déze export gebeurt buiten controle van de Britse overheid.
De brief wijst op een stortvloed aan bewijs sinds 2019 over schade die export van plasticafval met zich meebrengt. Dat geldt ook voor de export binnen OECD-landen en met name van het VK naar de Europese Unie. Zo zijn plastic verpakkingen, in de VK ingezameld om te worden gerecycled, in Turkije op vuilnisbelten aangetroffen. Het gaat daarbij niet alleen om schade aan het milieu, ook de menselijke gezondheid is in het geding. Terreinen waar dat afval werd gedumpt, blijken zwaar vervuild met van plastic afkomstige giftige chemicaliën.
Een van de grote problemen in de handel van plasticafval is dat het moeilijk is na te gaan waar het plastic uiteindelijk eindigt. En waar controle rammelt, ruiken criminelen hun kans. Interpol onderzocht twee gevallen waarbij huishoudelijk afval uit de UK geëxporteerd werd, zogenaamd voor recycling. In één geval werd dat plastic verbrand in Polen waarbij het in totaal ging om 30 à 40 illegale verbrandingen.
Onderzoek van Plastic Soup Foundation heeft vorig jaar aangetoond dat Nederland een grote rol speelt in de schimmige handel in plasticafval. De brief verwijst naar dat onderzoek: A Neocolonial plastics scandal. The Netherlands plays a leading role in the international trade in plastic waste. Download het rapport hier. The Telegraph schreef naar aanleiding van de open brief over deze ‘vorm van kolonialisme’.
Het Verenigd Koninkrijk heeft verklaard in de wereld voorop te willen lopen in de strijd tegen de plasticsoep. Die ambitie wordt niet waargemaakt. De brief wijst er op dat het VK zijn verantwoordelijkheid moet nemen voor de milieuverantwoorde verwerking van al het eigen plasticafval. Het is al te gemakkelijk om je afval te exporteren en daarna weg te kijken. De beste manier is:
Nederland blijkt spil in de wereldwijde export van plasticafval naar niet-Westerse landen
Doorbraak: Europarlement wil verbod op de export van plasticafval
Verbied de export van plasticafval!
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.