Zie jij ook steeds vaker plastic afval op straat? Plastic tasjes, of iemand die z’n het papiertje van z’n chocoladereep op straat gooit. Dat gaat allemaal niet vanzelf weer weg. Want plastic is heel slim gemaakt, zodat het goedkoop en licht in gewicht is en erg lang mee gaat. Maar de natuur kan dat plastic niet zelf afbreken en zo blijft het liggen of komt in de zee terecht. Dat noemen we de ‘plasticsoep’.

Dat is niet de bedoeling, want dieren denken dat ze het plastic kunnen eten, maar ze blijven er in stikken. Of wat dacht je van visnetten die in zee blijven liggen. Daar raken allerlei dieren in verstrikt, van zeehonden tot schildpadden. Wij van de Plastic Soup Foundation willen dat dit ophoudt en jij kunt ons helpen. Maar dan is het wel handig als jij dan alles over plasticsoep weet.

Even wat feitjes over plasticsoep:

  • In 1997 zeilde kapitein Charles Moore de zeeën over. Daar zag hij in bepaalde gebieden zoveel plastic ronddrijven, dat hij besloot terug te gaan om er onderzoek naar te gaan doen. Hij noemde dit voor het eerst de plastic soup. Omdat hij uit Amerika komt, wordt het vaak op z’n Engels geschreven met ‘ou’ in plaats van ‘oe’.
  • Per jaar komt naar schatting 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld 20.425 ton per dag. Een ton is hetzelfde als 1000 kilo! Kun jij uitrekenen hoeveel kilo dat in totaal is?
  • In bijna alle zeeën en rivieren is plastic afval te vinden. Zelfs in de meest afgelegen gebieden en in gebieden die tot voor kort nog niet door mensen beïnvloed waren! Zoals het Noordpoolgebied en de diepzee.
  • Elk jaar gaan miljoenen dieren dood door zeeafval (dit is een schatting van UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties). Dit strekt van vissen tot (zee)vogels en van schildpadden tot dolfijnen en walvissen. In het Jeugdjournaal werd een Noordse stormvogel opengesneden. Bekijk het fragment om te zien wat er in zijn maag werd gevonden.
  • Plastic deeltjes in zee trekken gifstoffen aan. Deze plastic deeltjes komen in de voedselketen terecht doordat vogels en vissen ze aanzien voor voedsel. De mens staat bovenaan deze voedselketen.

En wat je niet moet vergeten:

  • Al het plastic dat ooit in de wereld gemaakt is, bestaat op de één of andere manier nog steeds. Plastic dat in de oceanen terechtkomt verdwijnt nooit. Plastic breekt langzaam af in steeds kleinere stukjes tot je het niet meer met het blote oog kan zien.
  • Elk jaar produceren we meer dan 360 miljoen ton plastic per jaar. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid.
  • Wereldwijd worden er ongeveer 1 biljoen plastic tasjes per jaar gebruikt. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut! Een plastic tasje wordt gemiddeld maar 15 minuten gebruikt.
  • Alleen al in de Verenigde Staten worden per dag 137 miljoen plastic flessen weggegooid.