Op dit moment is er nagenoeg geen onderzoek beschikbaar naar de gezondheidseffecten van de plastic soup. Genoeg is genoeg, vinden de circa 1000 artsen en wetenschappers die wereldwijd verenigd zijn in de Surfing Medicine International: “Sinds eind vorige eeuw stapelen de aanwijzingen zich op dat er serieuze gezondheidsrisico’s kleven aan plastic: van een sterk verhoogde kans op kanker, hormoonverstoringen, geboorteafwijkingen, obesitas tot een falend immuunsysteem”, zegt het Oostenrijkse bestuurslid en oogspecialist Ognjen Markovic. “Daarom luiden wij de noodklok. Er moet dringend nader onderzoek worden gedaan. Dit kan zo niet langer.”

Om dat te realiseren stuurde Surfing Medicine International op 28 augustus 2016 samen met de Plastic Soup Foundation, Wemos en Nudge vanaf het strand van Scheveningen een S.O.S. de wereld in.

Lees het hele verhaal hier in de Health Files hand-out.

Plastic in zee breekt niet af op natuurlijke wijze, maar valt wel uiteen in steeds kleinere fragmenten. Plastics in zee zorgen voor (mogelijke) schade aan de gezondheid van mens en dier op verschillende manieren.

De allerkleinste plastics (nanoplastics) kunnen celwanden passeren en dus in theorie migreren van het maag-darmstelsel naar het lichaamsweefsel van mens en dier.

Acties

Nieuws