Alles over de plastic soup

Zie jij ook steeds vaker plastic afval op straat of in het water? Plastic tasjes, of iemand die het papiertje van een chocoladereep op straat gooit? Dat zwerfafval gaat allemaal niet vanzelf weer weg. Want plastic is heel slim gemaakt, zodat het goedkoop en licht in gewicht is en erg lang mee gaat. De natuur kan plastic niet zelf afbreken en zo blijft het liggen of komt in de zee terecht. Dat noemen we de ‘plastic soup’.

Dieren kunnen het verschil niet zien tussen voedsel of plastic. Ze stikken er in of hun maag komt zo vol te zitten met plastic dat er geen écht voedsel meer bij kan. Daardoor verhongeren de dieren uiteindelijk. Of wat dacht je van visnetten of grote stukken plastic die in zee blijven liggen? Daar raken allerlei dieren in verstrikt, van zeehonden tot schildpadden. Wij van de Plastic Soup Foundation willen dat dit ophoudt en jij kunt ons helpen. Maar dan is het wel handig als jij alles over de plastic soup weet. En waarom zeg je plastic soep, maar schrijven wij steeds plastic soup?

Even wat feitjes over de plastic soep:

 • In 1997 zeilde kapitein Charles Moore de oceaan over. Daar zag hij in bepaalde gebieden zoveel plastic ronddrijven, dat hij besloot om er onderzoek naar te gaan doen. Hij noemde dit toen de plastic soup. Omdat hij uit Amerika komt, schrijven we het vaak op z’n Engels met ‘ou’ in plaats van ‘oe’.
 • Per jaar komt naar schatting 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is gemiddeld 20.425 ton per dag. Een ton is hetzelfde als 1000 kilo! Kun jij uitrekenen hoeveel kilo dat in totaal is?
 • In alle zeeën en rivieren is plastic afval te vinden. Zelfs in de meest afgelegen gebieden en in gebieden die tot voor kort nog niet door mensen beïnvloed waren! Zoals het Noordpoolgebied en de Europese diepzee.
 • Elk jaar gaan miljoenen dieren dood door zee-afval. Dit is een schatting van UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties. Dit varieert van vissen tot (zee)vogels en van schildpadden tot dolfijnen en walvissen. In het Jeugdjournaal werd een Noordse stormvogel opengesneden. Bekijk het fragment om te zien wat er in zijn maag werd gevonden.
 • Plastic deeltjes in zee trekken gifstoffen aan. Deze plastic deeltjes komen in de voedselketen terecht doordat vogels en vissen ze aanzien voor voedsel. De mens staat bovenaan deze voedselketen, dus wij krijgen dit ook binnen.

En wat je niet moet vergeten:

 • Al het plastic dat ooit in de wereld is gemaakt, bestaat op de één of andere manier nog steeds. Plastic dat in de oceanen terechtkomt verdwijnt nooit, maar het breekt langzaam af in steeds kleinere stukjes tot je het niet meer met het blote oog kan zien. Dat noemen we micro- en nanoplastics.
 • Elk jaar produceren we meer dan 300 miljoen ton plastic. Ongeveer de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt daarna meteen weer weggegooid. Als we hier zo mee doorgaan, zal er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zitten!
 • Wereldwijd worden er ongeveer 1 biljoen plastic tasjes per jaar gebruikt. Een biljoen is een miljoen keer een miljoen. Dat zijn meer dan één miljoen tasjes per minuut! Een plastic tasje wordt gemiddeld maar 15 minuten gebruikt.

Heb je hierna nog meer vragen over de plastic soep? Bekijk dan hier onze FAQ.

Spreekbeurt of werkstuk?

Hier kun je meer informatie vinden over:

Vragen die je kunnen helpen:

 • Wat is plastic soup?
 • Hoe ontstaat plastic soup?
 • Wat zijn de gevolgen van plastic soup voor dieren?
 • Hoe kunnen we er voor zorgen dat de plastic soup niet groter wordt?

Aanvullende ideeën voor een spreekbeurt of om je klasgenoten actief te maken:

 • Kijk wat er in jouw buurt aan zwerfafval ligt. Ga Trash Hunten en werk mee aan onderzoek en een oplossing voor de plastic soup.
 • Raap zwerfafval in de buurt of op het schoolplein (niet alleen grote stukken, maar ook kleine stukjes). Verzamel dit. Hoeveel zwerfplastic ligt er al niet op straat?
 • Laat verschillende producten zien en bekijk met de klas welke producten van plastic zijn en waar een alternatief voor is. Bijvoorbeeld een theezakje van plastic (vaak de pyramidezakjes), een papieren theezakje en een thee-ei. Of een plastic tas, een statiegeldtas en een katoenen tas. Of wat dacht je van flessen met en zonder statiegeld?

Ook hebben wij even wat video’s voor je op een rijtje gezet

Jeugdjournaal

Het Klokhuis:

Zapp Your Planet:

Nieuws uit de natuur:

SchoolTV:

En verder:

Wil je zelf in actie komen tegen de plastic soup? Dat kan! Wat zou je allemaal kunnen doen:

 • Houd een spreekbeurt of maak een filmpje over plastic soup op je school. Bekijk de spreekbeurt van Gijs.
 • Organiseer een opruimactie op het schoolplein, met de sportvereniging of de buurt.
 • Gebruik minder plastic. Neem bijvoorbeeld je eigen drinkbeker mee naar school en een lunchtrommel in plaats van een pakje en boterhamzakje.
 • Shop met je eigen tas. Neem geen plastic draagtasjes meer aan.
 • Gooi geen afval op straat, in de bosjes of in het water.
 • Ballonnen zijn leuk, maar ballonnen oplaten is minder leuk. Want wat omhoog gaat, komt ook weer naar beneden. Zeevogels raken verstrikt in de touwtjes. Ballonoplating? Kom in actie zoals Nick en Lisa.
 • Poets je tanden niet met plastic! Check je tandpasta met de (gratis) Beat the Microbead-app.

Kinderen voelen vaak een grote verantwoordelijkheid voor dieren en de natuur en willen hier graag iets aan bijdragen. Daarom geeft de Plastic Soup Foundation gastlessen op basisscholen door heel Nederland, waarbij scholieren van elke leeftijd leren over de plastic soep. Zo vergroten we de bewustwording al bij de kleinste kinderen. 

Zodra ze op de middelbare school komen, verandert vaak hun perceptie en gaat het meer om ‘imago’. Het is stoer om afval op straat te gooien en ze staan niet stil bij de gevolgen daarvan. De Plastic Soup Foundation wil deze instelling veranderen en ervoor zorgen dat ook tieners bewuster omgaan met het milieu en op de hoogte zijn van de gevolgen van zwerfafval. Zij dienen als voorbeeldfunctie voor de latere generaties. Voor middelbare scholen hebben we een TrashHunterOpdracht beschikbaar die uitgevoerd kan worden in eigen beheer binnen verschillende vakken. Ook kunnen er tegen een vergoeding gastlessen worden aangevraagd.

Gastlessen aanvragen

In 2016 zijn we – in samenwerking met Dopper Foundation – gestart met het geven van gratis voorlichting over de plastic soep op basis- en middelbare scholen. Met deze lessen hebben we leerlingen laten inzien dat de Plastic Soep zeker geen ver-van-hun-bed-show is en dat de oplossing hiervoor juist heel dichtbij ligt: bij de scholieren zelf. We zijn heel trots dat we inmiddels op meer dan 80 scholen voorlichting hebben gegeven en willen hier in 2017 graag mee doorgaan. Daarvoor zijn wij op zoek naar een nieuwe sponsor. Wil jij ons sponsoren of jouw klas aanmelden voor gastlessen, dat horen we graag: educatie@plasticsoupfoundation.org.

Voor onze gastlessen zetten wij ervaren gastdocenten in. Benieuwd wie dat zijn? Neem een kijkje op onze teampagina.

NB. We hebben verschillende acties beschikbaar voor scholen om zelf donaties op te halen waarmee de lessen gefinancierd kunnen worden: 

Downloads

Overig leermateriaal