Geef Fred een dagje vrij op World Cleanup Day!

18 september 2021

Fred is een kanjer. Hij ruimt al bijna vier jaar lang elke dag zwerfafval. Vind je ook dat hij een dagje vrij verdient? Meld je dan nu aan voor World Cleanup Day op 18 september. Doe mee aan een bestaande actie of organiseer er zelf een en nodig zoveel mogelijk mensen uit om een handje mee te helpen. Dan kan Fred die dag met een gerust hart een dagje vrij nemen.


Laat je inspireren door Fred

Fred laat zien dat zwerfafval opruimen op heel veel manieren kan. Wandelend met de hond, joggend en zelfs fietsend. Welke manier past het best bij jou? Vergeet bovendien niet – net als Fred – elk stukje afval dat je opruimt vast te leggen met de Litterati-app op je telefoon. Die kennis is heel belangrijk om al het afval dat we tegenkomen te analyseren en het probleem bij de bron aan te pakken.


‘Je kan gaan klagen, of je kan wat gaan doen.’

Geef Fred een dagje vrij

Over plasticvervuiling

Zwerfafval vormt de grootste bron van plasticvervuiling. Als plasticafval eenmaal zijn weg naar zee heeft gevonden, is het bijna niet meer op te ruimen. We moeten er dus alles aan doen om te voorkomen dat het zover komt. Dat is ook voor Fred een belangrijke reden om elke dag zwerfafval op op pad te gaan: ‘Alles wat ik niet opruim, komt via de kanalen in de zee terecht, en ten slotte in de voedselketen. Uiteindelijk zijn we met z’n allen ons eigen plastic weer aan het opeten.

Steun Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation is sinds 2018 de coordinator van World Cleanup Day in Nederland. Daarnaast organiseren we tal van andere campagnes in Nederland en de rest van de wereld om plasticvervuiling tegen te gaan. Jij kunt ons daarbij steunen door donateur te worden.

Artikelen over World Clean Up Day

WCD header
paul waye plogger
gezamelijke opruimacties overal afgelast