De meestgestelde vragen op een rij.

We hebben een nieuwe rubriek op onze website: de FAQ’s, de vragen over plastic die ons het vaakst worden gesteld. Lezen dus!

Algemeen

Het lijkt logisch om te denken dat verpakkingen en andere gebruiksvoorwerpen van wegwerpplastic je beter beschermen tegen het Covid-19-virus dan herbruikbare producten, maar zo simpel is het niet. De plasticindustrie en producenten van fossiele brandstoffen, waarvan plastic wordt gemaakt, willen ons natuurlijk graag overtuigen van het nut van eenmalig plastic, daarom verschijnen er dit soort artikelen waarin wordt gewaarschuwd voor herbruikbare tassen waarop Covid-19 wel 9 dagen lang zou kunnen overleven.

Maar het gekke is dat er nog helemaal geen onderzoek is gedaan naar de veiligheid van herbruikbare tassen. Het onderzoek waarnaar wordt verwezen concludeert juist dat het virus – als het zich net zo gedraagt als SARS en MERS – tot wel negen dagen kan overleven op materialen zoals metaal, glas en PLASTIC! Een ander recent onderzoek kwam lager uit: maximaal drie dagen.

Wegwerpplastic is niet per definitie veiliger omdat het – eenmaal besmet – het virus geruime tijd kan overdragen. Wees je er dus van bewust dat er sprake is van een schijnveiligheid. Plastic Soup Foundation raadt je aan om te blijven luisteren naar de wetenschap en gewoon je milieuvriendelijke, herbruikbare spullen te blijven gebruiken, maar deze altijd goed schoon te maken en je boodschappentas ook wat vaker een wasbeurt te geven. Het gaat uiteindelijk om het beperken van contactmomenten. Wat er met verpakte producten is gebeurd, is natuurlijk gissen, maar over je eigen herbruikbare producten heb je veel meer controle. En wij blijven ons natuurlijk verzetten tegen de pogingen van de plasticindustrie om deze pandemie aan te grijpen om wegwerpplastic te promoten en wetgeving op dit terrein van tafel te krijgen.

Lees hier meer

Kleding

Synthetische materialen zoals polyester, acryl en nylon vertegenwoordigen ongeveer 60% van het kledingmateriaal wereldwijd. Van deze 60% is polyester het meest gebruikte materiaal. Deze door de mens gemaakte materialen zijn zeer populair en worden meestal gekozen door de mode-industrie vanwege de beschikbaarheid, duurzaamheid, weerstand en betaalbaarheid.

Bij de productie, het wassen en het dragen van kleding gemaakt van synthetische materialen, verliezen kleine plasticvezels die in het milieu terechtkomen. Plastic dat in het milieu terechtkomt breekt niet af en het fragmenteert in kleinere stukken. Deze kleine stukjes, die microvezels worden genoemd, zijn kleiner dan 5 mm en staan bekend als microplastics. Ze zijn meestal niet zichtbaar met het blote oog.

Lees meer op het Ocean Clean Wash website!

Elke keer dat we onze kleding wassen komen er gemiddeld 9 miljoen microvezels, microplastics bestaande uit synthetische materialen, vrij in afvalwaterzuiveringsinstallaties die niet gefilterd kunnen worden. Vervolgens komen deze vezels in de oceaan terecht. Ook komen er, alleen al door het dragen van synthetische kleding, voortdurend plasticvezels vrij in de lucht.

Plastic-deeltjes die uit synthetische kleding worden weggespoeld – zoals polyester, acryl of nylon – dragen tot 35% bij aan het primaire plastic dat onze oceanen vervuilt.

Lees meer op het Ocean Clean Wash website!

Microvezels uit synthetisch textiel zijn overal in het milieu aangetroffen. Wetenschappers hebben ze gevonden in de Mariana Trench (het diepste punt van de oceaan), op de top van de Himalaya, tussen het sediment dat de stranden omringt, in mangroven en in het Arctische ijs.

Deze plasticvezels worden gegeten door zoöplankton en andere soorten. Ze zijn ook gevonden in vis dat wordt verkocht op markten, in wilde vis, in gekweekte en wilde mosselen, oesters, kip, in zeezout en zelfs in bier, honing en rietsuiker. Vezels zijn zowel in leidingwater als in flessenwater gevonden.

Ook vallen er microvezels uit de lucht. Bovendien blijkt uit een onderzoek in Londen dat de plaatselijke bevolking dagelijks miljoenen microvezels inademt.

Lees meer op het Ocean Clean Wash website!

Educatie

Het lespakket kan alléén door basisscholen worden besteld. Het lespakket is gratis, je betaalt alleen de verzendkosten. Bekijk onze website hier voor meer informatie.

Voor voortgezet onderwijs hebben wij gratis online lesmateriaal. Het lesmateriaal bestaat uit een Introductieles plasticsoep en verschillende challenges. Ga hier voor meer informatie.

Wij bieden gastlessen voor basisscholen en voortgezet onderwijs (onderbouw) tegen een vergoeding. Voor praktische informatie over gastlessen voor basisscholen, kijk hier.

Vindt u hier de praktische informatie over gastlessen voor voortgezet onderwijs (onderbouw).

Microplastics

We kregen een interessante vraag voorgelegd: ‘In een artikel op jullie website las ik dat er in gebotteld water veel microplastics zitten. Er zijn altijd veel negatieve berichten over water in flessen, maar er wordt nooit een woord gezegd over frisdranken in plastic flessen. Die bestaan ook grotendeels uit water. Hoe zit het daarmee? Zitten daar net zoveel microplastics in als in gebotteld water? En zo ja, waarom wordt hier dan niets over vermeld?’

Dat klopt. Wij vermelden frisdranken niet speciaal, omdat water veel makkelijker te onderzoeken is op microplastics. Dat heeft te maken met de gebruikte methode: FTIR-spectroscopie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van infraroodlicht en wordt gekeken hoe het licht door het onderzochte monster heen gaat. Een deel van het licht wordt geabsorbeerd en een deel gaat erdoorheen. Vervolgens wordt het resultaat – het spectrum van het water in dit geval – door de detector vergeleken met een database vol spectra. Is er een match dan weet je of er stof x, y of z in zit.

Elke molecuul heeft zijn eigen, unieke spectrum (unieke pieken in de grafiek). Een spectroscoop kan dit zien en zo bepalen welke moleculen erin zitten. Oorspronkelijk is de spectroscoop ontworpen om metaaldeeltjes te ontdekken, maar met een paar aanpassingen kan er ook plastic mee worden opgespoord.
Het probleem met bijvoorbeeld cola is dat de suikers en kleurstoffen etc. licht opnemen en het spectrum dus verstoren, vandaar dat microplastics wel in water maar niet in cola kunnen worden opgespoord.

Plastic Soup Foundation gaat er trouwens van uit dat frisdranken in plastic flessen net zoveel microplastics bevatten als water in plastic flessen. De veel gevonden microplastics in water waren namelijk PET en PP, precies de soorten plastic waarvan de flessen en doppen worden gemaakt.