Bestuur

Jacqueline Cramer

Jacqueline Cramer

Voorzitter

Jacqueline Cramer is verbonden aan de Universiteit Utrecht als strategisch adviseur van het Utrecht Sustainability Institute (USI) en hoogleraar duurzaam innoveren. Zij was van 2007 tot 2010 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer voor de PvdA. Gedurende haar carrière was ze actief in verscheidene (inter)nationale adviesraden van de regering, industrie en non-profit organisaties (o.a. kroonlid van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad en lid van de raad van advies van het Wereld Natuur Fonds). Momenteel houdt ze zich bezig met menige bottum-up initiatieven om de toepassingen van duurzaamheid

Charles de Klerk

Charles de Klerk

Secretaris

Charles de Klerk was werkzaam als Directeur Marketing & Communicatie bij SITA Northern Europe Waste Services. Momenteel investeert hij in vastgoed en diverse start-ups en adviseert hij bedrijven op uiteenlopende terreinen.

Dieter Croese

Dieter Croese

Penningmeester

Dieter Croese was eerder Managing Partner Corporate Finance van Deloitte Consultants Nederland, Directeur Financiële Zaken van de Hollandsche Beton Groep N.V. en Buitengewoon Hoogleraar Financiëel Management aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Daarnaast is hij Penningmeester van StadsdorpZuid te Amsterdam, een vereniging die zich toelegt op het bevorderen van het actief ouder worden.

Freek Stoové

Freek Stoové

Bestuurslid Juridische Zaken

Freek Stoové is hoofd juridische zaken van de VPRO. Daarnaast versterkt hij één dag per week ABC Legal, een advocatenkantoor gespecialiseerd in media – en entertainmentrecht. Freek staat journalisten en omroepen bij, voert procedures op het gebied van onrechtmatige perspublicaties, contractenrecht en het intellectuele eigendom.

Peter Keijzer

Peter Keijzer

Bestuurslid Media & Communicatie

Peter Keijzer werkt als senior adviseur en managing director bij Lubbers & De Jong (L&DJ), een PR- en communicatiebureau voor bedrijven met een sterk technologie- en innovatiecomponent. Peter keijzer en L&DJ adviseren en begeleiden de PSF op het gebied van PR en marketing.

Betteke de Gaay Fortman

Betteke de Gaay Fortman

Algemeen bestuurslid

Betteke de Gaay Fortman is gespecialiseerd in non-profit-organisatie management. Sinds 2007 is zij directeur van de Karuna Foundation, een organisatie die zich op ondernemende en duurzame wijze inzet voor gezondheidszorg in Nepal. Op dit moment is ze naast bestuurslid bij PSF ook bestuurslid van de Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD), en van The Well Foundation.

Team

Maria Westerbos

Maria Westerbos

Directeur

Maria is opgeleid in de sociale wetenschappen met als specialisatie massacommunicatie en psychologie. Ze was ruim 25 jaar werkzaam in de media: print & tv, de laatste tijd als verander-strateeg en smaakmaker. In februari 2011 richtte ze de Plastic Soup Foundation op waarna ze in 2013 op nummer 20 van de Duurzame Top 100 van Trouw stond. Daar staat ze elk jaar nog steeds in.

Jeroen Dagevos

Jeroen Dagevos

Hoofd programma’s

Jeroen is afvalexpert en werkte voorheen bij Stichting De Noordzee. In zijn carrière heeft hij al veel plastic afvalstromen die lekken naar het milieu in kaart gebracht. Hierdoor kunnen gerichte maatregelen worden genomen. Aanpak bij de bron is dan ook zijn lijfspreuk.

Richard van Os

Richard van Os

Financiën

Richard heeft onder andere gewerkt als programmeur, consultant voor financiële software, non-profit manager en docent bedrijfseconomie en werkt nu als financieel manager bij PSF.

Annemarie Nederhoed

Annemarie Nederhoed

Fondsenwerver

Annemarie helpt de Plastic Soup Foundation met het professionaliseren op het vlak van fondsenwerving en het genereren van meer inkomsten. Annemarie heeft ruime ervaring in het bedrijfsleven als accountmanager en de laatste 6 jaar werkte ze voor diverse stichtingen. Daarnaast roeit ze 2 keer per week in een sloep, zowel op open water en op de zee en ze zit zich graag in om te zorgen dat daar niet meer plastic in terecht komt!

Harmen Spek

Harmen Spek

Senior consultant - innovations & solutions

Harmen heeft een commerciële achtergrond in media & design. Door zijn jarenlange ervaring in product design heeft hij een grote passie voor materialen en productie ontwikkeld. Tegenwoordig worden veel producten gemaakt op basis van een ‘korte levens cyclus’ waarbij plastic als goedkoopste materiaal de succesformule vormt. Harmen’s drijfveer is het veranderen van deze korte cycli naar een duurzamer model waarbij plastic als hoogwaardig technisch materiaal wordt ingezet. Verder zoekt hij wereldwijd naar de beste technische oplossingen voor de milieuproblemen die plastics nu veroorzaken.

Michiel Roscam Abbing

Michiel Roscam Abbing

Research & blogs

Michiel is politicoloog en promoveerde op een historisch onderwerp. Sinds 2011 zet hij zich in voor de strijd tegen de plastic soup, onder andere door op deze site te berichten over wetenschappelijke onderzoeken naar de nadelige gevolgen van plastic in zee.

Eric Seleky

Eric Seleky

Communicatiemanager

Eric heeft jarenlang in de culturele sector gewerkt en onder andere de Museumnacht Amsterdam georganiseerd. Zijn expertise ligt in (doelgroep)marketing en communicatie. Hij wil zijn kennis en ervaring in gaan zetten om de missie van PSF bij een zo breed mogelijk publiek bekend te maken.

Saskia Honcoop

Saskia Honcoop

Health / Plastic Soupermarket / Journalist

Saskia is mariene bioloog en wetenschapscommunicator. Bij de Plastic Soup Foundation houdt ze zich bezig met de gezondheidscampagne "Health Files", de Plastic Soupermarket en schrijft ze berichten over de laatste ontwikkelingen omtrent de plastic soup.

Laura Díaz Sánchez

Laura Díaz Sánchez

Communication officer Ocean Clean Wash

Laura is afgestudeerd in Nieuwe Media & Digitale Cultuur en helpt met de online communicatie van Ocean Clean Wash en de Beat the Microbead campagnes. Ze heeft daarnaast journalistiek gestudeerd in Barcelona en heeft ervaring met radio, online journalistiek en bedrijfscommunicatie.

Yvette van den Brand

Yvette van den Brand

Educatie / campaigner

Yvette heeft Communicatie & Media gestudeerd en werkt nu voornamelijk voor PSF Junior, waarbij ze gastlessen geeft en educatieve werkzaamheden coördineert. Ook is ze Campaigner voor een project om de sierteelt te verduurzamen en daarnaast beheert ze het Twitter kanaal voor PSF en houdt zich bezig met diverse media-uitingen.

Madhuri Prabhakar

Madhuri Prabhakar

Beat the Microbead

Madhuri is een masterstudent ‘Gender Studies’ aan de Universiteit Utrecht. Voor de Plastic Soup Foundation werkt ze aan communicatie voor de Beat the Microbead campagne.

Frank Aldershof

Frank Aldershof

‘Beat the Microbead’ app

Frank studeerde kunstmatige intelligentie en coördineert alles wat te maken heeft met de Beat the Microbead App. Hij is docent aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Janna Selier

Janna Selier

Donaties

Janna heeft geschiedenis gestudeerd en was educatief vrijwilliger bij Artis Zoo en WNF. Bij de Plastic Soup Foundation houdt ze zich bezig met fundraising acties zoals de plastic tasjesactie, donatieboxen en de statiegeldladder.

Woltera Niemeijer

Woltera Niemeijer

Grafisch designer (freelance)

Grafisch ontwerper & vormgever (freelance)
Woltera heeft in 2012 de nieuwe huisstijl van de Plasic Soup Foundation ontwikkeld en is sindsdien als grafisch vormgever verantwoordelijk en/of betrokken bij de vormgeving van diverse communicatie-uitingen van de Plastic Soup Foundation.

Vrijwilligers

Nicola Chadwick

Nicola Chadwick

Vertaalster

Nicola is sinds november 2015 vertaler bij PSF. Zij houdt zich dagelijks bezig met het opruimen van plastic afval in de omgeving. Hoe meer ze leert over de gevolgen van plastic soep hoe gemotiveerder ze is om te werken voor de preventie ervan. Ook organiseert ze lokale schoonmaakacties en wil ze bewustwording creëren rondom zwerfafval en plastic soup.

Cindy Iseli

Cindy Iseli

‘Plastic soup-vrije evenementen’

Cindy heeft haar strepen verdient als marketing & communicatie manager bij festivals zoals STRP en Dutch Design Week en dook recentelijk in de wereld van innovatie bij TNO. Bij de Plastic Soup Foundation werkt zij aan formules die leiden tot bewuste bezoekers en plastic vrije evenementen.

Christian Bruno

Christian Bruno

Fondsenwerving & uitvoering

Christian heeft een carrièreswitch gemaakt van de Hedge Fund industrie naar de milieuwereld. Hij helpt de Plastic Soup Foundation met het opzetten van nieuwe kanalen voor fondsenwerving en meer financiële zekerheid te creëren.

Joanna Bouma

Joanna Bouma

Vertaalster

Joanna is schrijfster/editor van beroep. Ze is begaan met het oceaan en ondersteunt vrijwillig enkele mariene organisaties met Engelstalige teksten. Als duiker, strandwandelaar en natuurliefhebber weet ze uit eigen ervaring wat de negatieve effecten van plastic zijn voor mens en dier. Daarom steunt ze graag de PSF en is ze trots om een deel van het team te zijn.

Anneke Wevers

Anneke Wevers

Health Files

Anneke Wevers heeft moleculaire wetenschappen gestudeerd in Wageningen en is zeer geïnteresseerd in zowel milieu- als bedrijfstoxicologie. Door haar werk in Mozambique is deze interesse alleen maar sterker geworden. Ze gaat de PSF helpen met het project over de gezondheidseffecten van plastic soup: de Health Files.

Carla Mulder

Carla Mulder

Lokale ambassadeurs

Carla is een ervaren communicatieadviseur die veel ervaring heeft in het opzetten en begeleiden van verandertrajecten op het gebied van organisatie, communicatie en marketing.

Voor de PSF ontwikkelt ze inhoudelijk een particuliere ambassadeurscampagne gericht op funding en awareness. Dit doet zij in het kader van haar SIOO opleiding "In de Wind".

Chayenne de Witte

Chayenne de Witte

AV-Producer

Chayenne is een AV-producer en werkt tevens als conferentie- en festivalcurator. Als watersportliefhebber is ze gepassioneerd om haar vaardigheden te gebruiken om de PSF te helpen om awareness te creëren rond het onderwerp plastic soup.

Yvonne Sjamaar

Yvonne Sjamaar

Vrijwilliger

Yvonne is al vele jaren geïnteresseerd in zaken die te maken hebben met gezond leven en milieu. Zo doet ze boodschappen bij natuurwinkels en koopt ze verantwoorde kleding. Als vrijwilliger wil ze een bijdrage te leveren aan de oplossing van de plastic problemen waar de Plastic Soup Foundation zich mee bezig houdt. Ze helpt hen met administratieve klussen en verricht hand- en spandiensten bij evenementen en projecten.

Marlies van Maarseveen

Marlies van Maarseveen

Research

Marlies heeft bij TNO als leerling analist op de afdeling pesticiden gewerkt, waarna ze agriculture in Wageningen is gaan studeren. Ze was initiatiefnemer van een biologisch gemengd bedrijf in de Gers ( Frankrijk). Voor de Plastic Soup Foundation gaat ze onderzoek doen naar plastic in de landbouw .

Ronja Jansz

Ronja Jansz

Regisseur

Ronja Jansz is een prijswinnende filmmaker en journalist en is gespecialiseerd in het maken van fictie en docementaires. Naast haar werk als freelancer in Los Angeles en Amsterdam filmt ze de Plastic Soup Foundation tijdens evenementen om te helpen met het creëren van bewustwording rond het plastic afval probleem.

Tanja Chung

Tanja Chung

Vertaalster

Tanja is schrijfster, editor en vertaalster. Van jongs af aan stimuleert ze haar omgeving om meer te gaan recyclen, een eigen tas mee te nemen naar de supermarkt en bewuster met plastic om te gaan. Graag draagt ze haar steentje bij aan bewustwording door PSF te helpen met vertalingen.

Carina van Uffelen

Carina van Uffelen

Coördinator Plastic Soup TV

Carina is behaalde haar master Television & Crossmedia aan de UvA in de richting ‘Documentaire’.
Haar doel is om op een leuke manier het serieuze probleem van plastic aan te kaarten bij een zo groot mogelijk publiek. Op dit moment houdt zij zich bezig met het opzetten en coördineren van Plastic Soup TV.

Wendela van Asbeck

Wendela van Asbeck

CRM en Fondsenwerving projecten

Wendela is bedrijfskundige en heeft in verschillende commerciële functies gewerkt, binnen het bankwezen, werving & selectie en online marketing. Door verschillende reizen heeft zie gezien hoe de zee in snel tempo verontreinigt. Wat wij zien is nog maar het topje van de ijsberg, en daarom zet zij zich graag in voor de Plastic Soup Foundation. Ze zich bezig fondsenwerving projecten en de invoering van een CRM systeem.

Gastdocenten

Christy ter Braak

Christy ter Braak

Gastdocent
Dirk Groot

Dirk Groot

Gastdocent
Els Timmerman

Els Timmerman

Gastdocent
Ingrid Lammerse

Ingrid Lammerse

Gastdocent
Janine Slot

Janine Slot

Gastdocent
Kyra Cramer

Kyra Cramer

Gastdocent
Lonneke Crusio

Lonneke Crusio

Gastdocent
Menno Haeck

Menno Haeck

Gastdocent
Peter Siegel

Peter Siegel

Gastdocent
Petra Kieboom

Petra Kieboom

Gastdocent
Petra Olgers

Petra Olgers

Gastdocent
Pieternel Geurtz

Pieternel Geurtz

Ambassadeur
Thijs Wetemans

Thijs Wetemans

Gastdocent
Tim de Rooij

Tim de Rooij

Gastdocent

Ere-voorzitters

Charles Moore

Charles Moore

Zeekapitein, oprichter van Algalita Marine research Institute en ‘ontdekker’ van de Plastic Soep

In 1994 richtte Charles Moore de Algalita Marine Research Foundation (AMRF) op met als doel de bescherming van de kustwateren van Californië, in het bijzonder de herbeplanting van enorme kelpwouden en de verbetering van de waterkwaliteit door middel van het behoud en herstel van wetlands langs de kust.

In 1997 deed hij een ontdekking die alles veranderde. Toen hij in zijn 15 meter lange catamaran, de Alguita, van Hawaï naar Californië zeilde, besloot hij via de Noord-Pacifische gyre te reizen. Dit gedeelte van de Grote Oceaan is relatief windstil en wordt om die reden dan ook door de meeste zeilers gemeden. In het oostelijke deel van de gyre kwam hij vervolgens een grote hoeveelheid afval tegen, voornamelijk plastic, verspreid over het hele gebied.

In dit gebied, tegenwoordig bekend als de Great Pacific Garbage Patch, bleek een enorme plastic soep te drijven: zowel aan de oppervlakte als in de waterkolom daaronder. Het bevatte allerlei soorten afval; van grote losgeslagen visnetten (spooknetten) tot petflessen, flessendopjes, tandenborstels en bakjes, maar ook minuscuul kleine plastic deeltjes, afgebroken van grotere stukken plastic door de kracht van de zee of door de inwerking van zonlicht (fotodegradatie).

Hierop gooide Kapitein Moore zijn eigen roer drastisch om en stelde zijn leven in dienst van het wereldkundig maken van de Plastic Soep. Zo ondernam hij sindsdien talloze expedities naar de gyre, wat onder meer leidde tot een toenemende stroom aan verontrustende onderzoeksrapporten en een voorlichtingsprogramma.

Ook reist Charles Moore de hele wereld over voor televisieoptredens en lezingen.

Marcus Eriksen

Marcus Eriksen

Oprichter van het 5gyres Institute

Als projectmanager van de Algalita Marine Research Foundation was Marcus nauw betrokken bij de bescherming van de zee. Hij doet al jaren onderzoek naar, en geeft lezingen over, de gevolgen van plastic vervuiling. In 2003 maakte hij een tocht van ruim 3.000 kilometer over de Mississippi op een vlot gemaakt van plastic petflessen. In 2006 ontving hij uit handen van de Los Angeles Regional Water Quality Control Board de H. David Nahai Water Quality Award voor voorlichtingswerk onder scholieren in grote steden.
In 2005 lanceerde hij Watershed Wonders, een lespakket voor middelbare scholieren, waaronder een videoserie.
In 2008 won hij de Menzie Education Award van de Society of Environmental Toxicology and Chemistry voor voorlichtingswerk over de zee.

Ook in 2008 voer Marcus over de Grote Oceaan van Californië naar Hawaï op JUNK, een vlot drijvend op 15.000 petflessen, met een dek gemaakt van 30 aan elkaar gelaste zeilmasten en een vliegtuigromp als kajuit (junkraft.com). Met deze reis, 4.000 kilometer in 88 dagen, vroeg hij aandacht voor de plastic vervuiling en deed hij een oproep om met oplossingen te komen.
Na JUNKraft ondernam hij samen met zijn vrouw Anna Cummins weer een lange tocht, ditmaal van het Canadese Vancouver naar Tijuana in Mexico.

Marcus en Anna hebben samen het 5 Gyres Institute opgericht, dat zich bezighoudt met onderzoek naar, en voorlichting over, plastic vervuiling in de vijf belangrijkste gyres.
In 2010 werd Marcus gekozen tot National Fellow van de Explorers Club.

Comité van aanbeveling

Jack van Ham

Jack van Ham

Voorzitter Raad van Toezicht Liliane Fonds, voorzitter Raad van Toezicht BoP Innovation Center en bestuurslid People 4 Earth, tevens oud-voorzitter Plastic Soup Foundation.

Marry de Gaay Fortman

Marry de Gaay Fortman

Advocaat en partner bij het advocatenkantoor Houthoff Buruma, voorzitter VNO NNCW Metropoolregio Amsterdam én commissaris bij Royal HaskoningDHV. Als advocaat heeft De Gaay Fortman zich onder andere gespecialiseerd in duurzaamheidsvraagstukken.

Chris Jordan

Chris Jordan

Fotograaf en filmmaker uit Seattle met reportages over massaconsumptie en afval. Zijn werk over Midway, waar albatrosjongen met plastic gevoerd worden, schokt de wereld.

Tjerk Wagenaar

Tjerk Wagenaar

Directeur Stichting Natuur & Milieu.

Jan Bouke Wijbrandi

Jan Bouke Wijbrandi

Algemeen directeur UNICEF Nederland.

Hans Anker

Hans Anker

Strafrechtadvocaat Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

Drs. Hanno Niemeijer

Drs. Hanno Niemeijer

Voorzitter van de Raad van Toezicht van het Louis Bolk Instituut.

Jelle de Jong

Jelle de Jong

Directeur IVN Natuur- en milieueducatie.

Willem Sijthoff

Willem Sijthoff

Eigenaar Sijthoff Media Groep, CEO Binnenlands Bestuur, Adfo Groep en Young & Connected.

Cathy Spierenburg

Cathy Spierenburg

Founder en programma manager My Book Buddy. Adviseur kindermedia.Voorheen netmanager Z@ppelin.