Kennishiaten
Het is niet verbazingwekkend dat in onze poep microplastics worden aangetroffen. Er is echter nog amper onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico’s.
De afgelopen decennia is plastic door vrijwel iedereen beschouwd als een inert, onschuldig materiaal dat niet reageert met zijn omgeving en geen enkel kwaad kan. Het was vrijwel ondenkbaar dat veelvuldig gebruik van plastic risico’s voor de gezondheid met zich zou meebrengen. Het beeld dat plastic zonder gevaar zou zijn, kantelt echter snel. De signalen dat plastic onze gezondheid schaadt, stapelen zich inmiddels op. Maar wat voor effect hebben microplastics nu werkelijk in ons lichaam? Hoe gevaarlijk zijn ze precies? Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid van de chemische toevoegingen op de langere termijn? De eerste onderzoeken die antwoord moeten geven op deze prangende vragen, zijn in 2019 gestart.
De Plastic Soup Foundation nam in 2018 het initiatief tot het oprichten van The Plastic Health Coalition. In dit verband werkt een aantal nationale en internationale milieu- en wetenschappelijke onderzoekorganisaties samen die zich bezighouden met de effecten van (micro)plastic op onze gezondheid. Doel van het platform is wetenschappelijk onderzoek stimuleren, kennis verzamelen en verspreiden. Een ander belangrijk streven is om te achterhalen wat we kunnen doen om te voorkomen dat plastic in ons lichaam terechtkomt en welke mogelijkheden daarvoor zijn.
ZonMw is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek. Dankzij financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het Gieskes-Strijbis Fonds en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zijn begin 2019 vijftien onderzoeken gestart naar de effecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. De onderzoeken duren één jaar. Bij alle onderzoeken staan een paar belangrijke vragen centraal:
De Plastic Health Coalition zal op haar website regelmatig verslag doen van de ons bekende projecten en onderzoeksresultaten wereldwijd.
Het is niet verbazingwekkend dat in onze poep microplastics worden aangetroffen. Er is echter nog amper onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidsrisico’s.
Er is een rechtstreeks verband tussen zwerfplastic en de kans op infectieziekten. Met name in sloppenwijken in warme landen is dit een groot probleem.
Om plastic producten hard of zacht te maken, worden chemische stoffen gebruikt die er sterk van worden verdacht onze hormoonhuishouding te verstoren.
De concentratie aan microplastics in het milieu en in de lucht neemt exponentieel toe. We eten, drinken en ademen plastic.