De Plastic Soupermarket, gecreëerd door Dirty Beach en mogelijk gemaakt door de Plastic Soup Foundation, is een indrukwekkende en constant groeiende kunstinstallatie met een sterke boodschap over het wegwerpplastic dat onze straten en waterwegen vervuilt.

De Plastic Soupermarket on Tour zal specifiek de hoofdsteden van Europa bezoeken om de gevaarlijke effecten van onze wegwerpcultuur op de ecosystemen van de wereld te benadrukken. Het zal daarbij ook de verantwoordelijke partijen confronteren: van industrieën en merken tot beleidsbepalers en consumenten.

Missie

De Plastic Soupermarket on Tour in Europa is een uniek, modern spektakel: een bekende, maar surrealistische supermarkt die enkel gevuld is met plastic voorwerpen die zijn teruggewonnen uit Europese waterwegen. Deze Soupermarket zal bezoekers verbijsteren met een schaalbare, moderne kunstinstallatie onderlegd door wetenschap, maar geworteld in de populaire cultuur. Plastic Soupermarket imiteert de visuele taal van moderne supermarkten met het gebruik van een stijlvolle mix aan grafisch ontwerp, merkproducten en satire, plus audiovisuele effecten die tot leven komen via een multimedia app. Het is een weerspiegelende blik op de tragische absurditeit van de wegwerpcultuur en de confronterende realiteit van de milieugevolgen.

Wie
Vermeng de samenwerkende krachten van Dirty Beach en de Plastic Soup Foundation en je krijgt het unieke vermogen om betrokkenheid te creëren die op de lange en korte termijn verandering kan brengen. Samen zullen we werken aan een Europese Plastic Soupermarket gevuld met vuil uit alle grote rivieren. Deze internationale Soupermarket van een heel continent zal ons meer leren over onze gewoontes, welke sterk kunnen verschillen per land of regio. Zo vonden we in 2015 in Amsterdam bijvoorbeeld vooral fietszadels, paraplu’s en wietzakjes, terwijl we in het zuiden van Nederland meer huishoudproducten en afval van pleziervaartuigen tegenkwamen. Wat wordt er dan gevonden in de Theems van Londen of de Spree in Berlijn?

Hoe
Elke Soupermarket begint met afval dat door lokale vrijwilligers is verzameld langs de oevers en uit de belangrijkste rivier van dat land. Nadat het gewassen, gedroogd en gesorteerd is, bouwt Dirty Beach de installatie. Elk voorwerp wordt gelabeld. Zo zijn er tientallen ‘productlijnen’ die speciaal voor de Plastic Soupermarket zijn ontworpen.

Plastic Soup Foundation coördineerde in 2015 de ophaal, schoonmaak en sortering van afval in Amsterdam en het zuiden van Nederlands. Deze taak zal de PSF ook op zich nemen voor verdere Europese installaties. Dankzij het succes van de ‘Beat the Microbead’ campagne heeft PSF een groot en verspreid netwerk in Europa dat snel kan worden ingezet.