GoJelly

GoJelly – een gelatineachtige oplossing voor plasticvervuiling – is een project dat test hoe filters gemaakt van kwallenslijm (dat wordt afgescheiden wanneer kwallen zich voortplanten of gestrest raken) nanodeeltjes opvangen en zich daaraan binden, zodat microplastics uit afvalwater worden verwijderd.

Klik hier voor meer informatie

Car tyre Microplastics collector

Bandenslijtage is een microverontreinigende stof en is verantwoordelijk voor tot 50% van de deeltjesuitstoot door het wegvervoer. Banden slijten door wrijving telkens wanneer we remmen, gas geven of een bocht nemen.
The Tyre Collective ontwikkelde een apparaat dat deeltjes opvangt wanneer ze van de band scheuren. Het wordt dicht bij de plaats waar de band de weg raakt geplaatst, zodat de verontreinigende stoffen bij de bron worden opgevangen. Deze fragmenten worden, waar mogelijk, hergebruikt in nieuwe bandenwanden of andere toepassingen.

Klik hier voor meer informatie

Pinovo zandstralen

Tijden het ‘open’ zandstralen van geverfd metaal ontstaan enorme hoeveelheden microplastics die in het milieu, en in het geval van de offshore, direct in het marine milieu terechtkomen. Pinovo heeft een ingenieus gesloten systeem ontwikkeld waarmee deze microscopische verfdeeltjes worden opgezogen tijdens het stralen.

Klik hier voor meer informatie

Gum-Wall

De Gum-Wall is een efficiënte manier om kauwgom weg te gooien, zonder dat anderen er last van hebben. Door de kleurrijke verschijning en grappige plaatjes op het “opdruk papier” op de Gum-Wall, worden kauwgom kauwers gestimuleerd hun uitgekauwde kauwgom op de Gum-Wall te plakken.

Klik hier voor meer informatie

Gumbuddy

Gumbuddy is een bedrijf dat probeert vervuiling van kauwgum en sigaretten te voorkomen. Door het plaatsen van Gumbuddies, vangen ze sigaretten en kauwgum op en voorkomen dat het op straat terecht komt. Het is hun doel om het kauwgum te recyclen en een nieuw leven te geven.

Klik hier voor meer informatie

Sim Con Drill

Sim Con Drill ontwikkelt een cyclonen filter voor grootschalige toepassingen om plastic microvezels uit water te verwijderen. Dit initiatief is bedoeld om afvalwater te reinigen van (kleine) plastic microvezels.

Klik hier voor mee informatie

Microplastics en ultrasound

Japanse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om mircoplastics in water op te vangen door middel van geluidsgolven. De akoestische werking maakt het mogelijk om erg kleine plastics af te filteren, wat vooralsnog uiterst moeilijk is.

Klik hier voor meer informatie

Alfa Laval

Aan de hand van membraanbioreactor-technologie maakt Alfa Laval holle platen die dienst doen als filters om industrieel en gemeentelijk afvalwater te behandelen. Hierbij worden vuil en microplastic verwijderd.

Klik hier voor meer informatie

Planet Care

Planet care heeft ingebouwde, externe en industriële filters ontwikkeld die geschikt zijn voor allerlei wasmachines en gebruiksfrequenties. Ze voorkomen dat microplastics uit kleding in het afvoerwater komen. 90% van de vezels kunnen worden afgevangen door deze filters.

Klik hier voor meer informatie

xFiltra

Het Xeros xFiltra filter voorkomt dat plastic vezels van kleding met het afvoerwater van de wasmachine worden meegevoerd. Het systeem droogt achtergebleven vezels in zodat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Klik hier voor meer informatie