Wasser 3.0 PE-X

Het project ontwikkelde een filtervrije procesoplossing voor de verwijdering van microplastics en microverontreinigende stoffen uit water. Met behulp van hybride silicagels worden farmaceutische moleculen door een chemische reactie van het water gescheiden. Microplastics worden behandeld met een gel die de vorming van klonters bevordert, die uitgroeien tot klonten die op het oppervlak van het behandelingsbassin drijven, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gescheiden.

Klik hier voor meer informatie

Magnet

Spaanse wetenschappers hebben een hybride stof ontwikkeld die microplastics uit water kan absorberen. Met een magneet kan de stof, inclusief de geabsorbeerde microplastics, uit het water gehaald worden. Het kan gebruikt worden om kleine samples schoon te maken of om een analyse te doen van plasticgehaltes in grote wateren.

Klik hier voor meer informatie

Draper

Het Amerikaanse bedrijf Draper is een detectiesysteem voor microplastics in water aan het ontwikkelen. Door op watersamples uit zee fluorescerende kleurstof te gebruiken lichten microplastics op. Deze kunnen dan gemakkelijk geïdentificeerd worden tussen ander klein materiaal (zoals plankton en organisch materiaal) om zo het plasticgehalte van het sample vast te stellen.

Klik hier voor mee informatie

Hyper Spectral Infra Red

Dit betreft een methode om in zee drijvend plastic te herkennen met behulp van een Airborne Hyperspectral Shortwave Infrared Imager: een beeldverwerker die vorm, kleur, type en positie van het plastic kan herkennen vanuit de lucht.

Klik hier voor meer informatie

Marine Litter Detective

De Marine Litter Detective is een drijvende tracker die inzicht geeft over de zeestromingen waar plastic afval in meegenomen wordt. Het is een idee van Scoutbots en de units lijken op dodelijke kwallen.

Klik hier voor meer informatie