Ecoblocks and tiles

Ecoblocks and Tiles koopt en verzamelt plastic afval en maakt er een hoogwaardig product van, dakpannen, die

Klik hier voor meer informatie

Bureo

Bureo verzamelt visnetten en recycleert ze om er geüpcyclede producten van te maken, zoals zonnebrillen en skateboards.

Klik hier voor meer informatie

Rice & Carry

Dit ondernemerschap uit Sri Lanka pakt twee problemen aan: plastic afval en het gebrek aan arbeidskansen voor vrouwen op het platteland. Ze produceren een breed scala aan tassen en accessoires, gemaakt met afvalmaterialen die aan de kustlijn van Si Lanka worden gevonden. Sinds 2019 zijn ze ook gecertificeerd lid van de World Fair Trade Organisation (WFTO).

Klik hier voor meer informatie

 

Plastic Collective Shruder

The Plastic Collective helpt bij het opzetten van door de gemeenschap gerunde micro-ondernemingen voor de recycling van plastic. De Shruder bestaat uit twee machines – een shredder en een extruder, geïntegreerd in één draagbaar toestel. Het wordt gebruikt om ruw versnipperd plastic materiaal te verwerken tot bouwproducten, huishoudelijke gerecycleerde goederen en huizen, en om koord of filament te extruderen. Het is speciaal ontworpen voor afgelegen locaties en kan worden aangedreven door zonne-energie.

Klik hier voor meer informatie

Waterhaul

Waterhaul zonnebrillen zijn gemaakt van afgedankte visnetten. Het montuur is gemaakt van 100% teruggewonnen spooknetten en gecombineerd met recyclebaar mineraalglas optiek.

Klik hier voor meer informatie

Recycled Brick

De britse non-profit ‘Recycle Rebuild’ heeft samen met het Nederlandse bedrijf ‘Precious Plastics’ een bouwsteen ontworpen die volledig gemaakt is van gerecycled plastic afval. Om de bouwsteen sterk en betaalbaar te houden is hij hol van binnen, waardoor hij ook nog eens goed temperatuur isoleert. Het ontwerp vertoont sterke vergelijking met het welbekende Legoblokje. Dit project is helemaal afhankelijk van donaties, maar de handleiding hoe jij dit bouwblok zelf kan produceren is gratis te vinden op hun website. Je kan er bijvoorbeeld toilethuisjes of fietsenstallingen van maken.

Klik hier voor meer informatie

Gumbuddy

Gumbuddy is een bedrijf dat probeert vervuiling van kauwgum en sigaretten te voorkomen. Door het plaatsen van Gumbuddies, vangen ze sigaretten en kauwgum op en voorkomen dat het op straat terecht komt. Het is hun doel om het kauwgum te recyclen en een nieuw leven te geven.

Klik hier voor meer informatie

RagBag

Rag-bag maakt ‘upcycled’ tassen van oude gebruikte transportzakken zoals rijstbalen. De tassen zijn gemaakt van gerecyclede plastic zakjes en katoen.

Klik hier voor meer informatie

Terracycle

Terracycle heeft voor ontwikkelingslanden een nieuw marktmodel gecreëerd waarbij afgedankt plastic tegen een kleine vergoeding wordt ingenomen om te worden gerecycled.

Klik hier voor meer informatie

Waste Aid

Waste Aid heeft verschillende praktische oplossingen voor plastic afval. Dit is een initiatief uit Gambia waarbij, bijvoorbeeld, plastic tegels gemaakt kunnen worden van oude LDPE-plastic zakken. 

Klik hier voor meer informatie