Installaties of processen die (milieu)plastics kunnen verwaarden tot praktisch nut op lokaal niveau en op beperkte schaal.

Ecoblocks and tiles

Ecoblocks and Tiles koopt en verzamelt plastic afval en maakt er een hoogwaardig product van, dakpannen, die

Klik hier voor meer informatie

Bureo

Bureo verzamelt visnetten en recycleert ze om er geüpcyclede producten van te maken, zoals zonnebrillen en skateboards.

Klik hier voor meer informatie

Rice & Carry

Dit ondernemerschap uit Sri Lanka pakt twee problemen aan: plastic afval en het gebrek aan arbeidskansen voor vrouwen op het platteland. Ze produceren een breed scala aan tassen en accessoires, gemaakt met afvalmaterialen die aan de kustlijn van Si Lanka worden gevonden. Sinds 2019 zijn ze ook gecertificeerd lid van de World Fair Trade Organisation (WFTO).

Klik hier voor meer informatie

 

UBQ

UBQ heeft een oplossing ontwikkeld die huishoudelijk restafval, bestemd voor stortplaatsen, omzet in een thermoplastisch materiaal. In tegenstelling tot traditionele recycling gebruikt UBQ de volledige afvalstroom, die niet hoeft te worden gescheiden. Het afval wordt geupcycled tot een nieuwe grondstof, een alternatief dat kunststoffen op oliebasis, beton, hout en mineralen kan vervangen.

Klik hier voor meer informatie

Plastic Collective Shruder

The Plastic Collective helpt bij het opzetten van door de gemeenschap gerunde micro-ondernemingen voor de recycling van plastic. De Shruder bestaat uit twee machines – een shredder en een extruder, geïntegreerd in één draagbaar toestel. Het wordt gebruikt om ruw versnipperd plastic materiaal te verwerken tot bouwproducten, huishoudelijke gerecycleerde goederen en huizen, en om koord of filament te extruderen. Het is speciaal ontworpen voor afgelegen locaties en kan worden aangedreven door zonne-energie.

Klik hier voor meer informatie

Waterhaul

Waterhaul zonnebrillen zijn gemaakt van afgedankte visnetten. Het montuur is gemaakt van 100% teruggewonnen spooknetten en gecombineerd met recyclebaar mineraalglas optiek.

Klik hier voor meer informatie

BlueBenu

Met een missie om schone energie, circulaire economie en vermindering van vervuiling door residuen te creëren, ontwikkelt BlueBenu een oplossing die het mogelijk maakt organisch en plastic afval om te zetten in ruwe olie en andere nieuwe petrochemische stoffen, met behulp van een nieuwe slimme technologie met een zero-waste benadering.

Klik hier voor meer informatie

Plastic Credit Exchange credit programme

Plastic Credit Exchange biedt bedrijven de mogelijkheid om hun plasticverbruik te compenseren. Bedrijven kopen een offstet voor een specifieke hoeveelheid plastic die uit het milieu moet worden verwijderd. Een netwerk van geaccrediteerde partners verzamelt, vervoert en verwerkt de geselecteerde hoeveelheid plastic afval, en het compenserende bedrijf ontvangt een certificaat van Plastic Credit en kan Plastic Neutraal worden.

Klik hier voor meer informatie

Corporate Plastic Stewardship

Een nieuwe aanpak om terugwinnings- en recyclingactiviteiten op te voeren en de verantwoordelijkheid voor de inspanningen van bedrijven om plastic afval te verminderen, te vergroten. Het project biedt richtlijnen voor bedrijven om hun plasticvoetafdruk te monitoren en erover te rapporteren, en een nieuwe plasticstandaard om de markt voor plasticcredits te reguleren die worden gebruikt om het plasticverbruik van organisaties te compenseren.

Klik hier voor meer informatie

Recycled Brick

De britse non-profit ‘Recycle Rebuild’ heeft samen met het Nederlandse bedrijf ‘Precious Plastics’ een bouwsteen ontworpen die volledig gemaakt is van gerecycled plastic afval. Om de bouwsteen sterk en betaalbaar te houden is hij hol van binnen, waardoor hij ook nog eens goed temperatuur isoleert. Het ontwerp vertoont sterke vergelijking met het welbekende Legoblokje. Dit project is helemaal afhankelijk van donaties, maar de handleiding hoe jij dit bouwblok zelf kan produceren is gratis te vinden op hun website. Je kan er bijvoorbeeld toilethuisjes of fietsenstallingen van maken.

Klik hier voor meer informatie