Laatste nieuws

Impact Fair, 4,5,6 april – Jaarbeurs Utrecht.

De eerste Impact Fair is de grootste Impact Experience van Europa. Een interactieve 'immersieve' belevenis van impactvolle voorbeelden.

Hoe zit het nu ook alweer met die Plastic Soup?

15 maart 2024 Dat is wat lezers van de nieuwssite…

15 Milieuorganisaties bundelen krachten tegen Europa’s grootste plasticproject van Ineos

De afvalexport naar landen buiten de EU is aan banden gelegd. Nederland is tegen een algeheel verbod op het verschepen van plastic afval.

Onze missie

De tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk stoppen! Dát is kort gezegd de missie van Plastic Soup Foundation. Lukt dat niet, dan zadelen we toekomstige generaties op met de gevolgen van een verschrikkelijke plaag. Plastic Soup Foundation is daarmee een ‘single issue’-milieuorganisatie. We houden ons met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron.

Om dat doel te bereiken leggen we graag de vinger op de zere plek, vooral bij de industrie en de overheid. Ook benadrukken we steeds meer de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid, zoals met onze Plastic Health Summit en de campagnes op het terrein van microplastics en plasticafval. Educatie vormt vanzelfsprekend een belangrijke pijler  van ons werk, want kinderen zijn de toekomst.

De bron van die plasticvervuiling zijn we trouwens vaak zelf; de plasticsoep begint al voor je eigen deur op de stoep. We kunnen met z’n allen echt veel meer doen dan we geneigd zijn te denken!

In 2019 was dit het allereerste congres ter wereld over de gezondheidseffecten van plastic. We hebben er bijna 400 miljoen mensen mee bereikt.

De campagne waarmee we al 448 cosmeticamerken hebben overtuigd te stoppen met het gebruik van plastic microbeads.

In 2014 hebben wij het probleem van de microvezels op de kaart gezet en sindsdien diverse oplossingen voor dit probleem gevonden.

De internationale opruimdag waarvan wij de Nederlandse editie organiseren. In 2019 telden we meer dan 16.000 deelnemers en 1400 opruimacties; 61% van het zwerfafval was wegwerpplastic.

Meer dan 2500 scholen in Nederland en België werken met het onderwijspakket over de plasticsoep, dat door ons is bedacht en ontwikkeld en op verzoek gratis wordt toegestuurd. 

Wereldwijde wetgeving op het gebied van plastic

Disclaimer: We proberen de informatie op deze kaart zo accuraat en actueel mogelijk te houden. Mocht je desondanks toch afwijkingen constateren – er vinden immers voortdurend wetswijzigingen plaats – laat dit ons dan weten via het contactformulier.