The Young Plastic Pollution Challenge

Word jij ook zo boos om al dat plasticafval in onze zeeën en rivieren? En dichterbij, gewoon op straat en in de berm van de weg? En sta je ook te popelen om daartegen in actie te komen? Doe dan vanaf 17 augustus 2020 mee aan de eerste editie van de Young Plastic Pollution Challenge!

Kom met een briljant idee of doe een geweldige uitvinding waarmee wordt voorkomen dat plastic überhaupt in het milieu terechtkomt… ennuh… je kunt er nog een mooi bedrag mee winnen ook!

De Young Plastic Pollution Challenge wordt georganiseerd door Spronck Foundation en Plastic Soup Foundation. We dagen jullie uit de ultieme oplossing te bedenken en samen met ons een eind te maken aan de plasticvervuiling.

Praktische info in het kort:

 • 17 augustus – 15 oktober 2020 is de termijn waarin je je idee kunt indienen

 • 12 november 2020 is de finale.

 • Je voorstel moet passen binnen deze categorieën:

  1. Alternatieve product- of gebruiksvormen
  2. Alternatieve materialen
  3. Preventieve maatregelen bij de bron
 • Lees hier over TYPPC Entry Criteria.

 • Lees hier over TYPPC Terms & Conditions.

 • Lees hier over TYPPC Privacy Policy.

Waarom deze Challenge

We weten inmiddels allemaal wel hoe verwoestend het effect van plastic op het milieu is. Langzaam wordt ook steeds duidelijker dat microplastics tegenwoordig overal worden aangetroffen: in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de grond waarin we onze groenten verbouwen. De eerste wetenschappers onderzoeken nu of dat schadelijk is voor onze gezondheid.

Er wordt wereldwijd veel gesproken over de circulaire economie en er zijn veel initiatieven om de problemen te stoppen, maar toch zien wij weinig veranderen. En de hoeveelheid afval neemt alleen maar toe; er is geen ontkomen aan.

Om deze ‘lekkage’ van plastic, zowel macro- als microplastics, naar het milieu te voorkomen zijn slimme ideeën nodig. We zullen moeten kijken naar andere economische modellen, andere processen of producten en we zullen materialen moeten gaan gebruiken die geen schade toebrengen aan onze persoonlijke leefomgeving en het milieu.

Dus overtuig ons met jouw briljante vondst om onze wereld – en onszelf – leefbaar en gezond te maken en te houden.