The Young Plastic Pollution Challenge

8 januari 2021

De winnaars zijn bekend!

Het studententeam ComposTerra wint 50.000 euro voor het plan om te onderzoeken welk organisch afval geschikt is voor de productie van volledig composteerbare producten zoals bekers, borden en verpakkingsmateriaal. Van harte gefeliciteerd! Op de tweede en derde plaats kwamen de projecten Green Health Care en Mapp die respectievelijk een investeringsbedrag van 40.000 euro en 30.000 euro hebben gewonnen. Alle drie de winnende projecten krijgen daarbij professionele coaching om hun initiatieven verder te helpen.

Lees hier meer over de finale

Het winnende team ComposTerra!

Van links naar rechts:
Hannah Bosland, Cristina Palacios Mateo, Arno Ratzinger, Ezekiel Stevens, May Sturman

ComposTerra is een project van Precious Plastic Maastricht.

Bekijk hier de aftermovie van de YPPC 2021!

Wil je de gehele finale van de YPPC 2021 bekijken? Klik dan hier.

10 november 2020

Hartelijk dank voor alle ingezonden ideeën en uitvindingen voor de Young Plastic Pollution Challenge! De jury heeft de volgende 8 inzendingen* genomineerd voor een plek in de finale: 

  1. Train your Dog
    “Train je hond om op te ruimen (zoals we dat met onze honden hebben gedaan). Met bijna 2 miljoen honden in Nederland, die 4 keer per dag naar buiten gaan, kun je elke dag 8 miljoen zwerfafvalitems opruimen en zelfs nog meer als de baasjes meehelpen.”
  2. Green Health Care
    “Met het project Green Health Care hoop ik ziekenhuizen in Nederland te helpen om over te stappen van wegwerpmaterialen op herbruikbare materialen. Dit wil ik bereiken door ziekenhuizen te informeren over de veiligheid van herbruikbare materialen en hen te ondersteunen bij het doorvoeren van duurzame veranderingen.”
  3. Cosmic Station
    “De oplossing is een circulaire drinkwatervoorziening. Het systeem werkt bijna hetzelfde als een bibliotheek. In dit geval lenen mensen geen boek, maar ze lenen een herbruikbare fles om water uit te drinken. De consumenten zijn dus gebruikers en niet de eigenaars van een fles.”
  4. Krill
    “De oplossing die wij voorstellen is een zwerm van autonome verzamelboten die samen plastic verzamelen. Ons doel is om het probleem bij de bron aan te pakken door de belangrijkste punten van de plasticconcentratie te identificeren met sensorboten en ons verzamelsysteem zo in te richten dat het voorkomt dat plastic het ecosysteem in pijpleidingen beschadigd.”
  5. Plastic Soup Nudge Unit
    “De sleutel tot een plasticvrij leven is om mensen te laten overschakelen naar plasticvrije alternatieven. Om dat te kunnen doen, moeten we de psychologie achter de besluitvorming en de drijfveren om plasticvrij te gaan leven begrijpen. Door gebruik te maken van gedragsveranderende technieken en wetenschappelijke inzichten, willen we organisaties die plasticvrije producten en diensten aanbieden, helpen om mensen die overstap te laten maken.”
  6. Tide Bots
    “Voor The Young Plastic Pollution Challenge doen we mee met een team van Minor Robotic-studenten (TU Delft) dat zich zal richten op de ontwikkeling van ‘swarm bots’ in combinatie met AI, die gezamenlijk op zoek gaan naar zwerfvuil, met elkaar zullen communiceren en hun gegevens in een cloud zullen opslaan.”
  7. ComposTerra
    “Ons idee is ‘ComposTerra’: een reeks van thuis composteerbare biomaterialen gemaakt en verkocht in Maastricht, ter vervanging van single-use plastic bekers, borden, kommen en verpakkingen. Onze ambitie is om onze kennis van biomaterialen en ‘recepten’ wereldwijd toegankelijk te maken om de productie en vervuiling van plastic te verminderen, zodat we ons kunnen richten op gebieden waar we onze producten op dit moment niet kunnen verkopen.”
  8. Beans for Beads
    “We willen restjes koffiedik gebruiken om een cosmetisch product te creëren die geen microbeads bevat: lichaamsscrubs. Door de microbeads in de body scrubs te vervangen door koffiedik, zal er geen microplastic-vervuiling ontstaan door ons product.”

Waarom deze Challenge

We weten inmiddels allemaal wel hoe verwoestend het effect van plastic op het milieu is. Langzaam wordt ook steeds duidelijker dat microplastics tegenwoordig overal worden aangetroffen: in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de grond waarin we onze groenten verbouwen. De eerste wetenschappers onderzoeken nu of dat schadelijk is voor onze gezondheid.

Er wordt wereldwijd veel gesproken over de circulaire economie en er zijn veel initiatieven om de problemen te stoppen, maar toch zien wij weinig veranderen. En de hoeveelheid afval neemt alleen maar toe; er is geen ontkomen aan.

Om deze ‘lekkage’ van plastic, zowel macro- als microplastics, naar het milieu te voorkomen zijn slimme ideeën nodig. We zullen moeten kijken naar andere economische modellen, andere processen of producten en we zullen materialen moeten gaan gebruiken die geen schade toebrengen aan onze persoonlijke leefomgeving en het milieu.

Dus overtuig ons met jouw briljante vondst om onze wereld – en onszelf – leefbaar en gezond te maken en te houden.