The Young Plastic Pollution Challenge

10 november 2020

Hartelijk dank voor alle ingezonden ideeën en uitvindingen voor de Young Plastic Pollution Challenge! De jury heeft de volgende 8 inzendingen* genomineerd voor een plek in de finale: 

 1. Train your Dog
  “Train je hond om op te ruimen (zoals we dat met onze honden hebben gedaan). Met bijna 2 miljoen honden in Nederland, die 4 keer per dag naar buiten gaan, kun je elke dag 8 miljoen zwerfafvalitems opruimen en zelfs nog meer als de baasjes meehelpen.”
 2. Green Health Care
  “Met het project Green Health Care hoop ik ziekenhuizen in Nederland te helpen om over te stappen van wegwerpmaterialen op herbruikbare materialen. Dit wil ik bereiken door ziekenhuizen te informeren over de veiligheid van herbruikbare materialen en hen te ondersteunen bij het doorvoeren van duurzame veranderingen.”
 3. Cosmic Station
  “De oplossing is een circulaire drinkwatervoorziening. Het systeem werkt bijna hetzelfde als een bibliotheek. In dit geval lenen mensen geen boek, maar ze lenen een herbruikbare fles om water uit te drinken. De consumenten zijn dus gebruikers en niet de eigenaars van een fles.”
 4. Krill
  “De oplossing die wij voorstellen is een zwerm van autonome verzamelboten die samen plastic verzamelen. Ons doel is om het probleem bij de bron aan te pakken door de belangrijkste punten van de plasticconcentratie te identificeren met sensorboten en ons verzamelsysteem zo in te richten dat het voorkomt dat plastic het ecosysteem in pijpleidingen beschadigd.”
 5. Plastic Soup Nudge Unit
  “De sleutel tot een plasticvrij leven is om mensen te laten overschakelen naar plasticvrije alternatieven. Om dat te kunnen doen, moeten we de psychologie achter de besluitvorming en de drijfveren om plasticvrij te gaan leven begrijpen. Door gebruik te maken van gedragsveranderende technieken en wetenschappelijke inzichten, willen we organisaties die plasticvrije producten en diensten aanbieden, helpen om mensen die overstap te laten maken.”
 6. Tide Bots
  “Voor The Young Plastic Pollution Challenge doen we mee met een team van Minor Robotic-studenten (TU Delft) dat zich zal richten op de ontwikkeling van ‘swarm bots’ in combinatie met AI, die gezamenlijk op zoek gaan naar zwerfvuil, met elkaar zullen communiceren en hun gegevens in een cloud zullen opslaan.”
 7. BioMaas
  “Ons idee is ‘BioMaas’: een reeks van thuis composteerbare biomaterialen gemaakt en verkocht in Maastricht, ter vervanging van single-use plastic bekers, borden, kommen en verpakkingen. Onze ambitie is om onze kennis van biomaterialen en ‘recepten’ wereldwijd toegankelijk te maken om de productie en vervuiling van plastic te verminderen, zodat we ons kunnen richten op gebieden waar we onze producten op dit moment niet kunnen verkopen.”
 8. VeVi
  “We willen restjes koffiedik gebruiken om een cosmetisch product te creëren die geen microbeads bevat: lichaamsscrubs. Door de microbeads in de body scrubs te vervangen door koffiedik, zal er geen microplastic-vervuiling ontstaan door ons product.”

Finale

Wegens onvoorziene omstandigheden kan de geplande finale op 12 november helaas niet doorgaan, maar we maken de nieuwe finaledatum zo snel mogelijk bekend. Tijdens deze finale is het aan de 8 genomineerden om hun idee of uitvinding zo overtuigend mogelijk te presenteren aan de jury.

Tot snel!

*Alleen de deelnemers die door zijn naar de finale, zijn door ons benaderd. De volgorde van de 8 genomineerden is bepaald op basis van binnenkomst en heeft geen effect op de finale.

 • Lees hier over TYPPC Entry Criteria.

 • Lees hier over TYPPC Terms & Conditions.

 • Lees hier over TYPPC Privacy Policy.

Waarom deze Challenge

We weten inmiddels allemaal wel hoe verwoestend het effect van plastic op het milieu is. Langzaam wordt ook steeds duidelijker dat microplastics tegenwoordig overal worden aangetroffen: in de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de grond waarin we onze groenten verbouwen. De eerste wetenschappers onderzoeken nu of dat schadelijk is voor onze gezondheid.

Er wordt wereldwijd veel gesproken over de circulaire economie en er zijn veel initiatieven om de problemen te stoppen, maar toch zien wij weinig veranderen. En de hoeveelheid afval neemt alleen maar toe; er is geen ontkomen aan.

Om deze ‘lekkage’ van plastic, zowel macro- als microplastics, naar het milieu te voorkomen zijn slimme ideeën nodig. We zullen moeten kijken naar andere economische modellen, andere processen of producten en we zullen materialen moeten gaan gebruiken die geen schade toebrengen aan onze persoonlijke leefomgeving en het milieu.

Dus overtuig ons met jouw briljante vondst om onze wereld – en onszelf – leefbaar en gezond te maken en te houden.