Uit recent onderzoek in opdracht van de Plastic Soup Foundation is gebleken dat landbouwakkers in Nederland en Spanje ernstig vervuild zijn met microplastics. Een verrassende en zorgwekkende bevinding is dat ‘bioafbreekbare’ landbouwfolies een belangrijke bron blijken van deze vervuiling. Ondanks de claim van afbreekbaarheid, blijken deze folies lang niet zo afbreekbaar als eerder gedacht, wat resulteert in een hoge concentratie microplastics in de bodem.
In Europa groeit het gebruik van plasticfolies in de landbouw snel. Deze folies, ook wel mulch folies genoemd, worden vooral toegepast in landen zoals de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië, en Spanje. De folies bieden voordelen zoals betere waterretentie, preventie van bodemerosie en onkruid, en verhoogde opbrengst per hectare. Echter, deze folies moeten na de oogst worden opgeruimd, wat vaak resulteert in achtergebleven plastic op het land en een toename van plastic afval.
Hoewel bioafbreekbare plasticfolies worden gepresenteerd als een duurzaam alternatief, blijkt dit niet het geval te zijn. Jaarlijks wordt in Europa 80 miljoen kilo mulch folie gebruikt, waarvan 5% (4 miljoen kilo) de bioafbreekbare variant is. Ondanks claims dat deze folies binnen 2 jaar voor 90% afbreken, heeft het onderzoek aangetoond dat ze een grote bron van microplastic vervuiling op akkers vormen.
Van de 16 boerderijen die werden onderzocht, werden 48 verschillende soorten microplastics ontdekt. 61% van deze microplastics zijn gebaseerd op fossiele brandstoffen, terwijl 39% bioplastic-gebaseerd is. Het onderzoek toonde aan dat landbouwgronden, zowel in Nederland als in Spanje, hoge concentraties microplastics bevatten. Deze microplastics spoelen ook naar nabijgelegen sloten, waardoor ze verder de voedselketen en het milieu binnendringen.
Met de herziening van de EU Fertilizer Regulation op komst uiterlijk juli 2024 is het essentieel dat de bevindingen van dit onderzoek worden meegenomen. Plastic Soup Foundation pleit voor een verandering in systeem en denkwijze, waarbij alternatieven zoals papier of reststromen uit wolproductie worden gebruikt in plaats van plastics. Het doel is een duurzaam en toekomstbestendig systeem dat samenwerkt met de natuur in plaats van deze te schaden.
Biologisch afbreekbaar landbouwfolie breekt niet af, voedt de bodem niet met extra voedingsstoffen maar vervuilt de bodem en besmet ons eten met microplastics. Teken onze steunbetuiging en laat ook je stem horen als jij geen plastic in je eten wilt!