Over het (gratis) online lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit een Introductieles plasticsoep en verschillende challenges. Na de introductieles gaan de leerlingen dieper in op de materie en worden ze uitgedaagd door onze ambassadeurs: BN’ers die zich ook zorgen maken over de plasticsoep. Onze ambassadeurs vertellen je graag meer! Zie hier de video van onze ambassadeurs.

De challenges sluiten aan bij verschillende vakgebieden, een overzicht daarvan vind je hier.

Een challenge beslaat 1 tot 4 lesuren. Ze zijn gratis online beschikbaar en staan op het online platform LessonUp. Ook de docentenhandleidingen, werkbladen en bijlagen zijn op dit platform te vinden.

Als de leerlingen kans willen maken op een prijs dan kunnen ze een filmpje over de challenge maken van maximaal 3 minuten en deze volgens de voorwaarden op YouTube zetten. Zie hiervoor de informatie onder Prijzen.

Introductieles

Deze introductie van 30 minuten gaat over de omvang, de bronnen en de gevolgen van plasticsoep. Ook de uitdagingen van recycling komen aan de orde en wat je zelf kunt doen om je plasticgebruik te verminderen.

 • Tijdsduur: 30 minuten
 • Sluit aan bij de vakken: aardrijkskunde, biologie, biologie/verzorging, maatschappijleer, mens & natuur, mens & maatschappij, scheikunde, nask/natuurkunde, science, en de mentorles.
 • Sluit aan bij de kerndoelen: 30, 34, 35, 42

Na de Introductieles kan je kiezen tussen één of meer van de 14 challenges. De challenges sluiten aan bij verschillende vakgebieden, een overzicht daarvan vind je onder.

dieren dood door plastic

Prijzen

Leerlingen worden uitgedaagd om een filmpje over hun challenge te maken. De creatiefste filmpjes die goed aansluiten bij de missie van de Plastic Soup Foundation maken kans op onderstaande toffe prijzen. De prijzen zijn voor groepjes van maximaal drie leerlingen die mee hebben gedaan aan een van de challenges. Vanwege de privacywetgeving (AVG) accepteert de Plastic Soup Foundation alleen inzendingen waarin personen niet herkenbaar in beeld zijn. Lees hiervoor de instructies op de docentenhandleiding (van de challenges) en filmtips op de laatste pagina van het leerlingen werkblad. Voor de komende schooljaren hebben wij de volgende prijzenrondes:

Schooljaar 2019-2020:
 • Ronde 1: augustus –december 2019 (afgerond)
 • Ronde 2: januari –juni 2020 (deadline 1 juli 2020)
Schooljaar 2020-2021:
 • Ronde 3: augustus –december 2020 (deadline 18 december 2020).
 • Ronde 4: januari –juli 2021 (deadline 9 juli 2021)
Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prijs:
 • Het filmpje toont alleen personen die niet herkenbaar in beeld zijn.
 • Het filmpje is maximaal 3 minuten lang.
 • Het filmpje wordt gemaakt door één leerling of groepje van maximaal 3 leerlingen (de prijzen zijn namelijk voor maximaal 3 personen).
 • Het filmpje wordt openbaar op YouTube geplaatst (na controle door de docent) met #PSFchallenge en de naam van de challenge die je hebt uitgevoerd.
 • De creatiefstefilmpjes winnen een prijs.

Bij alle challenges maken de leerlingen kans op dezelfde prijzen.

Maak tijdens Ronde 2 kans op:

Masterclass DJ-en met Sam Feldt

DJ/producer, entrepreneur en milieuactivist Sam Feldt begon zijn carrière met tweedehands speakers, rookmachines en discolampen, maar reist inmiddels heel de wereld over om te draaien op festivals als Coachella, Tomorrowland en Ultra Miami. Daarnaast promoot hij een milieubewuste levensstijl met zijn Heartfeldt Foundation door gebruik te maken van het bereik van bekende personen, artiesten en atleten.

Met je groepje (max. 3) breng je een bezoek aan een studio in Amsterdam en krijg je DJ-les van deze professional. Je ervaart zo ook zelf hoe het is om met professionele draaitafels te draaien.

Lush Party

Ga met je groepje plus drie genodigden naar de dichtstbijzijnde Lush winkel voor een Lush Party! Het ervaren party team laat je zien hoe leuk de Lush producten zijn en geeft je de kans je kennis over Lush te testen tijdens spannende speurtochten en wedstrijden. Natuurlijk maak je ook producten tijdens de party en ga je weg met een tasje gevuld met Party exclusives die je helpen aan een verpakkingsvrije toilettas. Enjoy!

Een bezoekje aan de Radio BNNVARA 3FM studio in Hilversum

Altijd al een kijkje achter de schermen willen nemen bij een echte radio-dj? Win met je groepje (max. 3) een meet & greet met Sander Hoogendoorn en zie hem aan het werk in de BNNVARA 3FM-studio. Sander is bekend van Sanders Vriendenteam, iedere dag de ochtend door met introdomino, de 10-minuten-mix, het laatste nieuws en lekkere ochtendliedjes.

De winnaars van Ronde 1 zijn:
 • Maan Clubtour: Ga met je groepje plus één begeleider naar één van de shows van Maan’sClubtour 2020.
  • De winnars zijn De Breinbrekers van het Ostrea Lyceum in Goes met de video “Alle verzorgingsproducten kunnen en moeten 100% plasticvrij zijn!” Kijk hier naar de winnende video!
 • Oliver Heldens’ Heldeep Records Studio Experience: Breng met je groepje (max. 3) een bezoek aan de studio van Olivers platenlabel Heldeep Records in Hilversum.
 • Theatertour De Roos met meet&greet: Ga met je groepje plus één begeleider naar één van de shows van de Theatertour en neem een kijkje achter de schermen tijdens een meet&greet met Roos Blufpand.

Evaluatie

Na afloop horen we graag wat jullie van het lesmateriaal vonden. Heb je vijf minuten de tijd, vul dan s.v.p. het evaluatieformulier in! Onder de inzenders verloten wij aan het einde van het schooljaar drie Bo-Bottle glazen flessen.

Heb je vragen over ons educatieprogramma?

Wat zeggen de leerkrachten?

 

‘Zeer goed lesmateriaal, absolute aanrader bij een, helaas, zeer actueel onderwerp.’

‘Uitvoerig materiaal wordt geboden bij dit eigentijdse, urgente onderwerp, verspreid over alle disciplines/ vakken.’

‘Ik ben erg onder de indruk van dit zeer complete lesmateriaal. Elk niveau en elke tijdsduur is te kiezen van deze lessen over plasticsoep en verschillende challenges! Fantastisch.’

‘Super leuk materiaal. Wij hebben verbindingsdagen georganiseerd voor brugklassen rondom dit thema en ook deels jullie materiaal gebruikt…. Het was een succes. Super leuke les om leerlingen enthousiast te maken over het onderwerp.’