Kauwgom Kauwplastic

Kauwgom is kauwplastic

Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je een kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber. In plaats van hars worden op olie gebaseerde polymeren gebruikt. Hoeveel en welke polymeren valt onder het bedrijfsgeheim van de fabrikant, maar polyethyleen is een van de ingrediënten die in het algemeen worden toegevoegd. Lees bijvoorbeeld de nadere uitleg van Hyfoma.

Kauwgom, niet bedoeld om in te slikken, is dus eigenlijk “kauwplastic”. Op straat uitgespuugde kauwgom draagt bij aan de plasticvervuiling en aan de plasticsoep omdat het ingrediënten bevat die nooit afbreken. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.

In 2014 rapporteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een overzicht van bronnen en emissies van microplastics: “Kauwgom wordt veelvuldig als straatvuil aangetroffen, en emissie van microplastics kan op die manier plaatsvinden”. Die constatering heeft nooit geleid tot enige beleidsmaatregel om deze bron van microplastics in te dammen. Wel worden trottoirs tegen hoge kosten met hogedrukreiniging van kauwgomplakken ontdaan.