Kom in actie!

Het plasticprobleem is zo gigantisch dat je er soms moedeloos van wordt. Wat kunnen we doen tegen de plasticsoep? En helemaal: wat kun je zélf doen tegen de plasticsoep? Het probleem lijkt te groot om er nog iets aan te kunnen veranderen. Maar vergeet niet dat mensen vindingrijk zijn. Ook jij kunt veel meer dan je zelf misschien denkt! Dus, kom in actie en maak het verschil!

Als consument

My Little Plastic Footprint

Plastic is overal: in ons voedsel, in de lucht en in het water. En dat terwijl er sterke aanwijzingen zijn dat plastic, en de giftige stoffen die eraan worden toegevoegd, slecht zijn voor onze gezondheid. Wil je je eigen plastic voetafdruk verkleinen en de hoeveelheid plastics terugdringen waarmee je dagelijks in aanraking komt, download dan onze My Little Plastic Footprint-app!

wat kun je doen tegen plastic soep

DONEER EN MAAK HET VERSCHIL

Wil jij niet langer toekijken hoe de wereld verdrinkt in plastic? En sta je achter de werkwijze van Plastic Soup Foundation? Ga dan samen met ons de strijd aan tegen de plasticvervuiling!

We zijn trots op wat we in ons relatief korte bestaan hebben bereikt. Dat succes hebben we mede te danken aan onze trouwe achterban.

Wil je daarbij horen? Word dan ook donateur!

Beat the Microbead

Van lippenstift tot zonnebrandcrème; aan heel veel verzorgingsproducten worden micro-en zelfs nanoplastics toegevoegd. Het gaat om piepkleine plasticdeeltjes die via het doucheputje in het riool belanden en uiteindelijk in zee terechtkomen.

Deze volledig vernieuwde en gratis app is de snelste manier om te leren of uw cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten plastic ingrediënten bevatten.

De app met behulp van machine learning-software de ingrediëntenlijst op verpakkingen leest en meer dan 500 verschillende microplastics kan detecteren. De gebruiker ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke.

Trash Hunten

Tijdens een Trash Hunt ruim je op en leg je het gevonden afval vast met behulp van de Litterati-app. Met de informatie die wij via de app ontvangen, brengen we het afval in kaart en kunnen we producenten en vervuilers op hun verantwoordelijkheid aanspreken.

wat kun je zelf doen tegen plastic soep

World Cleanup Day

World Cleanup Day is de grootste opruimdag van het jaar! Maar liefst 180 landen steken dan de handen uit de mouwen om de wereld een grote schoonmaakbeurt te geven. In Nederland wordt deze dag georganiseerd door Plastic Soup Foundation.

Overal in het land vinden opruimacties plaats waarbij niet alleen wordt opgeruimd. Het gevonden afval wordt namelijk ook vastgelegd met behulp van een speciale app: Litterati. De informatie die dat oplevert, maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken, Door bijvoorbeeld betere verpakkingen te ontwikkelen of statiegeld in te voeren op veel voorkomende afvalitems zoals blikjes en flesjes.

Vorig jaar hebben we samen met meer dan 15.000 mensen Nederland een stukje schoner gemaakt en 77.000 afvalitems vastgelegd! In 2020 zal World Cleanup Day plaatsvinden op zaterdag 19 september. Doe jij dan ook (weer) mee?

Lekker op vakantie en PSF steunen

Plastic Soup Foundation maakt deel uit van het partnerprogramma van Booking.com. Als je via onze site, of deze link je volgende verblijf boekt, doneert Booking.com 7% aan ons. Je kunt hier zo vaak gebruik van maken als je wilt. Deel de link met anderen en vergeet hem niet aan je favorieten toe te voegen. Zo ga je met een goed gevoel op vakantie!Booking.com

Sponsoracties

Fanatieke sporter? Creatief? Student? Kunstenaar? Overweeg dan je volgende wedstrijd, expositie of happening te laten sponsoren en de opbrengst ten goede te laten komen aan  Plastic Soup Foundation. Of organiseer bijvoorbeeld een inzamelingsactie. Oceaanroeier Ralph Tuyn, hardloopster Lotte Damen en studentenvereniging Osiris gingen je al voor.

Kijk hier voor meer voorbeelden en zet je eigen actie op touw of organiseer een crowdfund-actie, bijvoorbeeld via Geef.nl of Facebook.

Vertrek Ralph Tuijn vanuit Portugal.
Lotte loopt van Cannes naar Nice voor Plastic Soup Foundation.
studentenvereniging
EMB

Als ondernemer

Business Angels

Business Angels zijn bedrijven die achter de missie van Plastic Soup Foundation staan en net als wij de plasticvervuiling een halt willen toeroepen. Business Angels ondersteunen Plastic Soup Foundation financieel. Afhankelijk van de bijdrage kan een Business Angel Gold, Silver of Bronze zijn. Verder voeren Business Angels zelf een actief beleid voor de reductie van (eenmalig) plastic binnen het bedrijf en proberen ze lekkage naar het milieu te voorkomen.

Ontdek je Plastic Footprint!

Bedrijven zijn steeds meer op zoek naar een sterke tool om de huidige plastic problemen het hoofd te bieden. De Plastic Soup Footprint laat organisaties ervaren wat hun kennisniveau is m.b.t. plastic. We laten ze nadenken over intern plasticbeleid, verantwoordelijkheden, communicatie en samenwerkingen in de keten.

Ben je benieuwd?

Wil je de Footprint eerst uitproberen? Dat kan met de gratis Plastic Soup Quickscan. Probeer het gratis!

Ga samen met je team op Trash Hunt!

Wil je samen met je collega’s iets doen tegen de plasticvervuiling? Ga dan samen op Trash Hunt en verzamel informatie over zwerfafval!

Door ons te helpen met afvalonderzoek lever je samen met je team een bijdrage aan een schonere oceaan. Tijdens je Trash Hunt ruim je op en verzamel je tegelijkertijd data over zwerfafval waardoor wij gericht campagne kunnen voeren en de ‘plasticsoepkraan’ dicht kunnen draaien. Voorafgaand aan zo’n Trash Hunt biedt Plastic Soup Foundation ook lezingen aan om het team extra te motiveren.

Voor een Trash Hunt-lezing kun je ons een bericht sturen via het contactformulier. En hier lees je meer over Trash Hunters!

We waren ook de eerste met een onderwijspakket over de plasticsoep en het wordt al op meer dan 2000 basisscholen gebruikt.

Doe met je collega’s mee aan World Cleanup Day!

Organiseer samen met je collega’s een opruimactie op World Cleanup Day!

World Cleanup Day is de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar. Elk jaar coordineert de Plastic Soup Foundation deze dag in Nederland.

Samen met ruim 180 landen geven we de planeet op die dag een grote schoonmaakbeurt. Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu belandt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen. Wil je weten hoe je een opruimactie kan starten? Kijk hier voor meer informatie.

Doneerknop voor statiegeld

Wil je als supermarkt dat klanten hun statiegeld automatisch aan Plastic Soup Foundation kunnen doneren? Dankzij onze Business Angel Tomra is het heel makkelijk om gratis een donatieknop op het statiegeldapparaat in de supermarkt te laten monteren. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via het onderstaande contactformulier.

Donateurs in natura

Onderstaande organisaties doneren in natura aan Plastic Soup Foundation, bijvoorbeeld met creatieve en praktische diensten. Zo ondersteunt De Roos Advocaten ons bijvoorbeeld met juridisch advies en helpt Geckotech ons met de digitalisering van het Plasticdieet voor organisaties. Dank jullie wel!

Donatiebox

Tal van ondernemende winkeliers en bijvoorbeeld watersportcentra steunen Plastic Soup Foundation omdat ze onze organisatie en missie een warm hart toedragen. Een donatiebox is eenvoudig aan te vragen.Wil je ons ook helpen, neem dan contact met ons op via het contactformulier en kies als onderwerp ‘Samenwerken’. Je hoort snel van ons!

Andere vormen van samenwerking

Wil je op een andere manier met je bedrijf in actie komen? Dat kan natuurlijk. Ook goede ideeën voor samenwerking zijn altijd welkom. Neem contact met ons op via het contactformulier en je hoort snel van ons!