Hoe kleiner het plastic, hoe groter de impact op onze gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat plastic bijna overal in het menselijk lichaam wordt gevonden. Zelfs in foetussen zijn plasticdeeltjes aangetroffen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom doet Plastic Soup Foundation er alles aan om de plasticvervuiling bij de bron te stoppen. Alleen zo kunnen we de volgende generaties tegen de gevolgen beschermen.
Recent baanbrekend onderzoek, onder leiding van professor Thais Mauad, gesteund door Plastic Soup Foundation, laat zien hoe microplastics via de neus direct ons brein kunnen binnendringen. Deze route werd als veilig beschouwd, maar nu blijkt dit niet het geval.
Dit is zeer verontrustend, omdat de 1000x kleinere nanoplastics dan ook onze hersenen binnendringen. Juist deze deeltjes hebben de mogelijkheid om cellen te infiltreren. De plastic deeltjes komen van kleding, verpakkingen en andere alledaagse voorwerpen. De gevaarlijke effecten van plastic op onze gezondheid begint meer en meer duidelijk te worden, plastic kan niet ongestraft een lichaam binnendringen. Effecten waaraan plastic gekoppeld wordt zijn onvruchtbaarheid, kanker, cognitieve stoornissen en auto-immuunziekten. Deze nieuwe inzichten spannen echt de kroon.
Nieuw onderzoek van professor Lukas Kenner, kankeronderzoeker en adjunct-directeur van het Klinisch Instituut voor Pathologie van de Medische Universiteit van Wenen, onthult dat kankercellen zich sneller en agressiever verspreiden nadat ze nanoplastics hebben opgenomen.
De Oostenrijkse professor verklaart: “Deze bevindingen maken me bang, en ik hoop dat andere mensen er ook bang van worden”.
Microplastics komen in het lichaam via voedsel. Maar ook door inademing, vloeistoffen of zelfs via de huid. Prof. Dr. Lukas Kenner doet onderzoek naar microplastics in het lichaam, en in het bijzonder naar hun effect op kankercellen. Niet alleen worden plastics opgenomen door kankercellen, ze zorgen ook voor snellere verspreiding en agressievere groei van kanker. Hoe kunnen we dit voorkomen?
In een serie portretten komen wetenschappers aan het woord, die zich bezighouden met de effecten van microplastics op onze gezondheid. In de eerste aflevering, gemaakt door Resilient Foundation & Plastic Soup Foundation, gaat professor Kenner, samen met zijn collega professor Verena Pichler, in op zijn verontrustende bevindingen.
In Ottawa (Canada) vindt in april INC4 plaats. Bijna alle landen in de hele wereld onderhandelen dan voor de vierde keer over de vraag, hoe we samen de wereldwijde vervuiling door plastic aan banden kunnen leggen. Dit gebeurt onder auspiciën van de Milieu-organisatie van de Verenigde Naties, de UNEP. Plastic Soup Foundation is er ook nu weer bij om de wetenschappelijke schijnwerpers te richten op de bedreiging van micro- en nanoplastics voor onze gezondheid.
De Plastic Health Council is een groeiende groep van topwetenschappers die onderzoek doet naar de impact van plastic op onze gezondheid. In samenwerking met de oprichters van de Council: A Plastic Planet en Plastic Soup Foundation, werken zij aan onderzoek dat antwoord geeft op de vraag: worden we ziek van plastic?
Sinds kort heeft de Resilient Foundation zich bij A Plastic Planet en Plastic Soup Foundation gevoegd.
Tijdens het INC4-evenement organiseren deze drie partijen samen met de Plastic Health Council een sessie over plastic en kanker, waarbij het videoportret over de ontdekkingen van de Oostenrijkse Professor Lukas Kenner centraal staan.
Hij is zelf ook aanwezig om vragen te beantwoorden en dieper in te gaan op zijn baanbrekende research.