In heel veel verzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld gezichtscrème en lippenstift, zitten minuscule stukjes plastic. Deze microplastics, komen via ons doucheputje in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Zeedieren krijgen microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord.

Wij sporen producenten aan om (micro)plastics uit hun producten te halen en vragen consumenten om geen producten met microplastics meer te gebruiken, zodat ze niet in het milieu en onze eigen leefomgeving terechtkomen. Met de Beat the Microbead-app kun je makkelijk zien of een product plastic bevat.

DOWNLOAD DE APP

Met de Beat the Microbead app kun je de ingrediënten op verpakkingen scannen om te zien of jouw product microplastics bevat. Je ziet meteen of het gescande product microplastics bevat en, zo ja, welke.

Plastic: het verborgen schoonheidsingredient

Uit ons onderzoek blijkt dat 9 van de 10 persoonlijke verzorgingsproducten schadelijke microplastics bevatten. Deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar kunnen ook in je lichaam terechtkomen. Voor dit onderzoek hebben we gekeken naar de 10 populairste merken van de 4 grootste cosmeticabedrijven in Europa.

ZOEK JE EEN VERZORGINGSPRODUCT ZONDER PLASTIC?

Zoek dan naar het Zero-Logo op je product. Plasticvrije producten worden opgenomen in de Zero-categorie van de Beat the Microbead website en app. Cosmeticamerken die 100% vrij zijn van microplastics, krijgen van ons het Zero Plastic Inside-logo.