Je bent hier: Wat wij doen Gezondheid The Plastic Health Coalition
Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We eten, drinken en ademen plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
Er lijkt een verband te bestaan met vruchtbaarheidsproblemen, stoornissen in taalontwikkeling, kanker, obesitas en ADHD. Maar onomstotelijk bewezen is het nog niet. Daarom: hoe gevaarlijk is plastic nu echt? Wat zijn de mogelijke gevolgen voor onze gezondheid?
Het baart ons serieuze zorgen.
Om deze reden heeft de Plastic Soup Foundation het initiatief genomen om met vooraanstaande wetenschappers, frontrunners en changemakers een nieuwe alliantie op te richten: The Plastic Health Coalition. In deze coalitie werken verschillende nationale en internationale milieu- en onderzoeksorganisaties samen die zich allemaal bezighouden met de effecten van (micro)plastics op onze gezondheid. Zo willen we gedaan krijgen dat er zo snel mogelijk meer wetenschappelijk onderzoek wordt geïnitieerd naar de effecten van plastic op onze gezondheid. Daarnaast willen we kijken wat we aan de voorkant kunnen doen om te voorkomen dat plastic in ons lichaam terechtkomt en welke eventuele oplossingen er zijn.
In 2019 startte de Nederlandse organisatie ZonMw een uniek onderzoeksprogramma genaamd Microplastics & Health. 15 kortlopende onderzoeksprojecten gingen van start om antwoorden te vinden op de meest prangende vragen rond microplastics en de gezondheid van de mens. Voorlopige resultaten werden gedeeld tijdens de Plastic Health Summit 2019, en meer resultaten zullen worden gepresenteerd tijdens de tweede Plastic Health Summit op 21 oktober 2021. Voortbouwend op deze eerdere bevindingen is het MOMENTUM consortium in 2021 van start gegaan en heeft als doel effecten van micro- en nanoplastics op de menselijke gezondheid te identificeren en uiteindelijk te voorkomen.
De onderzoeksprojecten richten zich op een aantal belangrijke vragen:
– Waar hopen micro- en nanoplastics zich op in het lichaam? Kunnen ze bijvoorbeeld in de hersenen of het ongeboren kind terechtkomen?
– Wat zijn de mogelijke effecten van micro- en nanoplastics op ons immuunsysteem?
– Liften menselijke ziekteverwekkers mee op micro- en nanoplastics, en kan dit de infectiegraad verhogen eens de deeltjes ons lichaam zijn binnengedrongen?
De Plastic Health Coalition communiceert regelmatig over de verschillende projecten en bevindingen.
Naast MOMENTUM is in 2021 een Europees Onderzoekscluster (CUSP) gestart om de blootstelling aan en gezondheidseffecten van micro- en nanoplastics te begrijpen. Het consortium bestaat uit vijf projecten: AURORA, IMPTOX, Plastic Heal, PlasticsFatE en POLYRISK.
De Plastic Soup Foundation organiseert de derde Plastic Health Summit in Brussel, op 11 en 12 mei 2023.
We weten nu dat plastic gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mens en milieu. Tijdens deze editie proberen we een antwoord te vinden op de vraag: wat kunnen we eraan doen?