Moet ik mijn fleecetrui meteen weggooien?

In de tv-uitzending van Radar van 7 oktober zei onze directeur Maria Westerbos tegen presentator Antoinette Hertsenberg: ‘Fleece? No way, weg ermee.’ En toen ontspon zich bij de Plastic Soup Foundation een discussie. Want, wat is eigenlijk de meest milieuvriendelijke manier om met je oude fleece truien om te gaan? Geen makkelijke vraag.

________

Moet ik mijn fleecetrui meteen weggooien?

Fleece ofwel ‘polar fleece’ is eind jaren zeventig uitgevonden als een lichtgewicht vervanger van wol en houdt ons in de winter lekker warm. Maar het imago van fleece begint barsten te vertonen. Fleece wordt namelijk meestal gemaakt van polyester, een synthetische stof. En synthetische kleding vormt een bedreiging voor ons milieu en, zoals we sinds kort weten, ook voor de menselijke gezondheid.

Wat kleding van polyesterfleece zo milieuonvriendelijk maakt is de manier waarop fleece wordt geproduceerd: fleecegaren is erg zwak omdat de vezels zo kort zijn en het breekt dus makkelijker af dan andere garens. Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij die in het milieu en de lucht om ons heen terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding. Ook bevinden zich plastic microvezels in ons voedsel, ons water en de lucht die we inademen.

Sta je al klaar om je fleecetrui of -vest weg te gooien? Wacht nog even! Er zijn ook andere dingen die je kunt doen om jezelf en het milieu te beschermen.

Dit kan je doen:

  • Verander je was gewoonten: was je fleecetrui minder vaak en als je hem écht moet wassen, was hem dan op een lage temperatuur, gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder, voeg wasverzachter toe, vermijd lange wasbeurten en gebruik geen droger. Ga voor meer tips naar onze website oceancleanwash.org
  • Gebruik een wasmachinefilter: voorkom dat de plasticvezels die zich in je huis bevinden de oceaan bereiken door een add-on PlanetCare-microvezelfilter aan je wasmachine te koppelen. Dit filter houdt (bewezen!) 90% van de synthetische vezeltjes tegen
  • Overweeg om minder nieuwe kleding te kopen en je oude kleding zo lang mogelijk te bewaren. De eerste paar wasbeurten van kleding zijn het meest milieuvervuilend
  • Koop nooit heel goedkope fleece producten. Hiervan zijn de vezels extra breekbaar
  • Overweeg om je oude fleece en andere oude kleding te doneren. Als je een oude fleecetrui weggeeft, voorkom je dat andere mensen een nieuwe kopen
  • Zoek recyclinginitiatieven voor textiel bij jou in de buurt: er zijn enkele projecten waarbij oude kleding wordt gerecycled tot nieuw materiaal voor nieuwe kleding.

Laura Díaz Sánchez – Microfiber campaigner


Voor meer informatie ga naar de campagne website Ocean Clean Wash.