Van statiegeld op blik naar blik op statiegeld
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
In de tv-uitzending van Radar van 7 oktober zei onze directeur Maria Westerbos tegen presentator Antoinette Hertsenberg: ‘Fleece? No way, weg ermee.’ En toen ontspon zich bij de Plastic Soup Foundation een discussie. Want, wat is eigenlijk de meest milieuvriendelijke manier om met je oude fleece truien om te gaan? Geen makkelijke vraag.
________
Fleece ofwel ‘polar fleece’ is eind jaren zeventig uitgevonden als een lichtgewicht vervanger van wol en houdt ons in de winter lekker warm. Maar het imago van fleece begint barsten te vertonen. Fleece wordt namelijk meestal gemaakt van polyester, een synthetische stof. En synthetische kleding vormt een bedreiging voor ons milieu en, zoals we sinds kort weten, ook voor de menselijke gezondheid.
Wat kleding van polyesterfleece zo milieuonvriendelijk maakt is de manier waarop fleece wordt geproduceerd: fleecegaren is erg zwak omdat de vezels zo kort zijn en het breekt dus makkelijker af dan andere garens. Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij die in het milieu en de lucht om ons heen terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding. Ook bevinden zich plastic microvezels in ons voedsel, ons water en de lucht die we inademen.
Sta je al klaar om je fleecetrui of -vest weg te gooien? Wacht nog even! Er zijn ook andere dingen die je kunt doen om jezelf en het milieu te beschermen.
Laura Díaz Sánchez – Microfiber campaigner
Voor meer informatie ga naar de campagne website Ocean Clean Wash.
Goed nieuws. Na jarenlange strijd zullen blikjes in het zwerfvuil verdwijnen dankzij statiegeld. De volgende stap is statiegeld op veel meer verpakkingen.
Een nieuwe studie schat dat er 171.000 miljard microplastics drijven aan de oppervlakte van de oceaan. Actie is dringend noodzakelijk.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.