In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld verkocht worden, zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Dit zijn microplastics en de cosmetica-industrie noemt deze deeltjes microbeads. Deze beads worden onder andere verwerkt in shampoo en scrubs. Maar ook andere cosmetische producten zoals, zonnebrand, moisturizers en make-up kunnen microplastics bevatten.

Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soup. Zeedieren krijgen microbeads binnen en zo belanden ze uiteindelijk bij de mens op hun bord. Microbeads en microplastics vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen.

In 2012 is de Plastic Soup Foundation begonnen met actievoeren tegen de microbeads. De Beat the Microbead campagne wordt inmiddels gesteund door 95 NGO’s uit 40 landen wereldwijd. Deze campagne wil daarnaast cosmeticamerken belonen die 100% vrij zijn van microplastics. Plasticvrije merken krijgen daarom ons “Zero Plastic Inside” logo. Tot nu toe zijn er 61 merken die in aanmerking gekomen zijn voor de Zero.

De wereldwijde campagne Beat the Microbead heeft inmiddels geleid tot uitbanning van microbeads in cosmetica in o.a. de Verenigde Staten, Canada en Australië. Klik hier om meer te lezen over de campagne.