Pionier

Maria Westerbos, onze directeur, besloot in 2009 haar carrière als tv-producer in de wilgen te hangen nadat zij een programma had gemaakt over het probleem van de plasticsoep. Tegenwoordig is deze problematiek dagelijks in het nieuws, maar destijds hadden nog maar weinig mensen erover gehoord.

Maria wist meteen dat zij zelf in actie moest komen en richtte in februari 2011 aan haar keukentafel de Plastic Soup Foundation op. Inmiddels zijn we volgens de internationale pers ‘one of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution in the world.’

Er spelen veel belangen in het debat over oorzaken en gevolgen van de plasticsoep. Wij moeten daarin onze positie bepalen en we zoeken voortdurend de discussie op. Onze argumenten zijn altijd feitelijk en gericht op oplossingen. In dit krachtenveld opereren en serieus genomen worden betekent twee dingen: onafhankelijk blijven en luisteren naar de wetenschap. Die formule is succesvol; we zijn koploper op het terrein van microplastics in cosmetica en textiel, en we hebben het eerste congres ter wereld georganiseerd over de relatie tussen microplastics en onze gezondheid.

Bij alles wat we doen is de wetenschap leidend. Ten grondslag aan het wetenschappelijk onderzoek naar plasticvervuiling ligt een Science-artikel uit 2004. Daarin werd de alarmklok geluid en voor het eerst het woord ‘microplastics’ gebruikt. Sindsdien heeft het onderzoek naar plasticvervuiling een hoge vlucht genomen. Aan de andere kant is er ook nog steeds veel wat we niet weten.

De Plastic Soup Foundation benadrukt het voorzorgsprincipe. Uitspraken moeten robuust zijn en kloppen, maar ook als iets nog niet volledig is bewezen, dringen we aan op maatregelen. We roepen op tot meer onderzoek en werken nauw samen met tal van wetenschappers uit de hele wereld.