Doe ook mee met World Cleanup Day 2019!

Op zaterdag 21 september is het zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan we samen met ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Nederland doet natuurlijk mee! Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil! En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen.

Samen maken we het verschil

Op World Cleanup Day 2018 hebben 18 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii een gigantische hoeveelheid afval uit het milieu gehaald: naar schatting 88 miljoen kilo! Een ongekend succes. Alleen al in Indonesië deden zo’n 7 miljoen mensen mee. De (plastic) vervuiling staat wereldwijd hoog op de agenda. En dat is helaas nodig: de plastic productie neemt nog jaar op jaar toe en daarvan belandt een aanzienlijk deel in rivieren en zeeën.

Daarom  roepen we heel Nederland op om de handen uit de mouwen te steken. Samen kunnen we namelijk écht iets doen aan de plasticsoep! De Plastic Soup Foundation coördineert World Cleanup Day in Nederland. Doe jij ook mee? Bekijk welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een cleanup op de kaart.

Hoe doe je mee?

Door het hele land worden op World Cleanup Day acties georganiseerd. Samen met bedrijven, scholen, sportverenigingen, vrienden en familie gaan we die dag aan de slag om het zwerfvuil in Nederland op te ruimen. Je kunt op twee manieren deelnemen:

  1. Organiseer zelf een opruimactie
  2. Sluit je aan bij een al aangemelde opruimactie

Op de kaart van Nederland vind je een overzicht van alle opruimacties die tot dusver zijn aangemeld. Ga naar de kaart en doe mee!

Let op! De kaart hieronder moet soms even laden.

Checklist voor een succesvolle Cleanup

Maak van jouw Cleanup een succes en gebruik deze handige checklist:

✅ Safety first! Denk aan de veiligheid van jouw team! Ga niet langs drukke wegen opruimen. Blijf sowieso op het verkeer letten. Opvallende kleding kan helpen bij jullie zichtbaarheid.

✅ Ga in gesprek met je vrienden, buren en familie. Via de kaart van Nederland kan iedereen zich aanmelden bij jouw cleanup, mits deze natuurlijk openbaar is.

✅ Deel jouw cleanup op Facebook, Instagram en via Whatsapp. Hoe meer deelnemers jij weet te werven, hoe groter de omvang van World Cleanup Day Nederland!

✅ Vergeet niet om te zorgen dat jij en je team de Litterati-app geïnstalleerd hebben én de app op de juiste manier gebruiken. Bekijk hiervoor de instructies.

✅ Ruim op in koppels! Als de een het zwerfvuil registreert in de Litterati-app terwijl de ander het in een vuilniszak gooit, maak je snel meters.

✅ Check of de batterij van jouw telefoon (en die van je team) is opgeladen voor het gebruik van de Litterati-app. Of neem een powerbank mee zodat je je telefoon tussentijds kunt opladen.

✅ Maak een BEFORE en AFTER groepsfoto met je team en alle volle vuilniszakken! Leuk voor social media! Vergeet ons niet te taggen in je bericht (in twittter: @plasticsoupfoun in facebook: @plasticsoupfoundationnl of @LetsDoItNetherlands of Instagram @plasticsoupfoundation)

✅ Zorg dat jouw team op de hoogte is als er dingen wijzigen zoals de verzameltijd, de locatie of de duur van jouw cleanup.

✅ Zorg dat je team met voldoende vuilniszakken op pad gaat. Je kunt zakken uitdelen, maar iedereen kan ook zijn eigen zak meenemen. Net zo gemakkelijk maar communiceer dat vooraf wel even met je teamleden!

✅ Denk aan handschoenen voor de hygiëne. Het is natuurlijk helemaal mooi als iedereen eigen handschoenen meeneemt die na afloop niét in de prullenbak belanden.

✅ Ruim jij liever op met een grijper? Deze kun je soms bij je gemeente lenen. Neem hiervoor op tijd contact op met jouw gemeente.

✅ Zorg dat jouw team herkenbaar is. Het leukste is natuurlijk dat iedereen kan zien dat jullie als team bij elkaar horen. Als je met een organisatie meedoet, kun je zo mooi zorgen voor zichtbaarheid.

Download hier de checklist in PDF

Voor organisaties

Wil je als organisatie of bedrijf ook mee helpen op World Cleanup Day? Dat kan! Ten eerste help je al door het organiseren van een opruimactie! Deze meld je aan op de kaart hierboven. Ook kun je natuurlijk met jouw organisatie of bedrijf sponsor worden van World Cleanup Day (vanaf €1000).

Wil jij meer doen?

Is jouw enthousiasme niet te temmen en wil jij meer doen dan een sponsorbijdrage of het organiseren van een cleanup? Wat leuk! Neem contact met ons op via 085 – 401 6244 en we nemen graag de mogelijkheden met je door.

Resultaten van World Cleanup Day NL 2018

Breng het afval in kaart met de Litterati-app

Het in kaart brengen van het zwerfafval doen we met behulp van de Litterati app. Deze app is heel makkelijk: hij legt de precieze locatie vast waar je iets hebt aangetroffen, maar ook van wat voor materiaal en welk merk iets is. Met deze informatie zorgen we ervoor dat politiek en bedrijfsleven het probleem bij de bron gaan aanpakken (denk aan statiegeld op flesjes en blikjes of duurzamere verpakkingen).

Download hier de app en lees hoe het werkt.

Geen dag zonder data

Niet alleen op World Cleanup Day kan je ons helpen aan meer data. Het hele jaar door gaan Trash Hunters op pad om data te verzamelen zodat we elke dag dichter bij constructieve oplossingen komen. Wil jij ook Trash Hunter worden en op deze manier je steentje bijdragen aan een betere toekomst voor het milieu? Lees hier meer