Grote frisdrankbedrijven falen in de strijd tegen plastic soep

frisdrankbedrijven soft drink companies

De zes grootste frisdrankbedrijven ter wereld (Coca-Cola, PepsiCo, Suntory, Danone, Dr Pepper en Nestlé) zetten zich niet in voor het verminderen en voorkomen van plastic afval in het milieu. Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van Greenpeace UK.

PET-flessen zijn in de categorie plastic verpakkingen de op een na grootste productiegroep. In 2014 werden er wereldwijd al 530 miljard plastic PET-flessen geproduceerd. Met een geschatte jaarlijkse groei van 4,7% zijn dat er in 2020 bijna 700 miljard. Ondanks dat PET zeer goed te recyclen is, wordt er slechts 55% ingezameld voor recycling. Daarom is Greenpeace UK een nieuwe campagne begonnen om frisdrankgiganten te dwingen van single use plastics af te stappen.

Grote frisdrankbedrijven verzetten zich nog altijd hevig tegen statiegeldsystemen en andere methodes om plastic in te zamelen voor hergebruik. Door de lage olieprijs is het goedkoper om nieuw plastic te kopen en gebruikt plastic links te laten liggen. Alle onderzochte bedrijven, behalve Coca-Cola dat haar cijfers niet aan Greenpeace wil openbaren, gebruiken samen wereldwijd slechts 6,6% gerecycled plastic. Dit terwijl ze hun klanten wel aansporen om milieuvriendelijk te handelen en plastic te recyclen.

Om het mariene milieu te beschermen, moet de productie en het gebruik van single use plastics drastisch worden verminderd. Daarom roept Greenpeace UK de frisdrankgiganten op hun verantwoordelijkheid te nemen voor de plasticvervuiling die ze veroorzaken. Ze moeten daartoe wegwerpplastics vervangen door herbruikbare plastics en meer gerecycled PET gaan gebruiken in hun productie.

Grote frisdrankbedrijven falen in de strijd tegen plastic soep

De zes grootste frisdrankbedrijven ter wereld (Coca-Cola, PepsiCo, Suntory, Danone, Dr Pepper en... Lees meer

Op film: plastic dringt voedselketen binnen

Pijlwormen zijn doorzichtige torpedovormige diertjes. Ze leven in zee en jagen op dierlijk plank... Lees meer

Mission Live Foundation organiseert eerste onderwateroptreden ter wereld om aandacht te vragen voor de plastic soep

Mission Live Foundation heeft een spectaculaire actie op touw gezet om aandacht te vragen voor d... Lees meer
This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.