Biologisch afbreekbare plastics

Wat vindt de Plastic Soup Foundation van …

… biologisch afbreekbare plastics?

Koop biologische groente of fruit in een supermarkt en je ziet vaak dat het is verpakt in biologisch afbreekbaar plastic. Plantenpotjes of wikkels om tijdschriften zijn er ook vaak van gemaakt. Het logo van een kiemblad op de verpakking geeft aan dat dit plastic composteerbaar is. Dit wil zeggen dat het materiaal binnen zeven weken volledig verdwijnt in een industriële composteerinstallatie waar met temperaturen tot 65 graden gewerkt wordt. Bacteriën breken het materiaal af tot natuurlijke grondstoffen. Voeg je het biologisch afbreekbaar plastic toe aan je eigen composthoop, dan kan die natuurlijke afbraak al gauw twee jaar duren.

Biologisch afbreekbaar plastic dat als gft-afval wordt ingeleverd kan worden gecomposteerd. Indien de plastics worden vermengd met traditionele van aardolie gemaakte plastics, hebben ze een negatieve invloed op de kwaliteit van gerecycled plastic.

In zee zijn de omstandigheden voor ‘compostering’ nog veel slechter dan op land. De temperatuur is lager, er kan geen broei ontstaan en er zijn geen bacteriën aanwezig die dit type plastic kan afbreken. Dit betekent dat dieren die biologisch afbreekbare plastics inslikken of er in verstrikt raken er net zoveel hinder van hebben als van gewone plastics. Dit is eenvoudig uit te leggen: ook in de maag van een dier duurt het afbreekproces zo lang dat op grond daarvan niet van een hogere overlevingskans gesproken kan worden. Een onderzoek uitgevoerd onder zeeschildpadden heeft dit uitgewezen.

Waar fabrikanten er van uitgaan dat biologisch afbreekbare plastic tasjes 100% composteerbaar zijn in een industriële composteringsinstallatie in 49 dagen, bleken deze tasjes in de magen en darmen van schildpadden na 49 dagen slechts tussen de 3 en 9% te zijn vergaan. Gewone plastic tasjes waren zelfs nog geheel in tact. De onderzoekers concluderen dan ook dat – hoewel het afbreektempo van bio-degradeerbare polymeren in maag en darm van zeeschildpadden groter is dan die van gewone plastic tasjes – dit niet snel genoeg is om het overlijden van deze dieren door plastic te voorkomen. Schildpadden kunnen helaas het verschil niet maken tussen een lekkere kwal en een in zee zwevend plastic tasje, van welk materiaal dat ook gemaakt is.

Klik hier  voor het onderzoek over de zeeschildpadden.

De PSF vindt dat altijd heel kritisch gekeken moet worden welke toepassingen van biologisch afbreekbare plastics gewenst zijn en welke niet. Sommige toepassingen, zoals visnetten gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic, zullen te prefereren zijn boven netten van nylon of plastic, omdat ze uiteindelijk echt vergaan. Deze hebben bovendien een groter soortelijk gewicht en zakken daardoor eerder naar de bodem.

Veel van de huidige verpakkingen zijn daarentegen compleet overbodig. Waarom is het sowieso nodig om groente en fruit met een natuurlijke beschermingsschil, zoals bananen en kiwi’s, nog eens extra te verpakken? Ook de plastic verpakking van biologisch afbreekbaar materiaal is en blijft kortom in feite vaak overbodig.

Over biologisch afbreekbare plastics bestaat verder veel verwarring. Zo wordt de Plant Bottle van Coca Cola als duurzame verpakking gepresenteerd, omdat deze voor 30 procent gemaakt is van natuurlijke grondstoffen (suikerriet). De productie vergt minder energie, maar de flesjes zelf zijn niet biologisch afbreekbaar. Een ander bezwaar is dat de grondstoffen voor biologisch afbreekbare plastics ook als voedsel gebruikt kunnen worden en de aanleg van plantages bij kan dragen aan verdere ontbossing.