EU-parlementariërs doen mee aan een cleanup, dag voor de stemming over de Plastics Strategy

Parlementsleden maken Straatsburg schoon

Meer dan 30 Europese politici en hun collega’s deden mee aan de cleanup in Straatsburg om hun steun te betuigen aan de 17 miljoen mensen wereldwijd die deelnamen aan de World Cleanup Day afgelopen september. “Ik was verrast om zoveel afval zo dicht bij het Europees Parlement te zien”, zegt Frédérique Ries – rapporteur van de ENVI-commissie. Momenteel probeert zij een ambitieuze overeenkomst met betrekking tot wegwerpplastic door het Europees Parlement te lozen.“Dit bewijst opnieuw dat er nu een richtlijn nodig is om het wanbeheer van plastic en ander afval in ons milieu, rivieren en oceanen tegen te houden.”

De cleanup in Straatsburg werd mede georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. “Deze stemming is erg belangrijk en het is de eerste belangrijke stap in Europa om plastic via wetgeving te verminderen. We duimen voor een goed resultaat morgen bij de stemming”, zegt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation.

Afval is overal

In totaal werd er meer dan 500 liter afval verzameld, in minder dan 30 minuten. “Helaas, afval is echt overal, en we zijn er inmiddels zo aan gewend dat we het niet eens meer zien. Deelnemen aan een cleanup is eigenlijk de meest efficiënte manier om deze blindheid voor ons afvalprobleem te overwinnen. Als je dit eenmaal hebt gedaan zie je opeens overal afval; in je straat, langs de snelweg, op het strand, … “,zegt Anna Gril, van World Cleanup Day Frankrijk.

Plastic vervuiling belandt uiteindelijk op je eigen bord

De impact van plastic vervuiling op de volksgezondheid is op dit moment niet bekend. “Omdat microplastics fungeren als magneten voor pesticiden, wasmiddelen en andere giftige materialen die zich in onze oceanen bevinden, kunnen we aannemen dat inname van deze microplastics een negatieve invloed heeft op ons welzijn. Wat we wel weten, is dat microplastics massaal zijn gevonden in ons eten en drinken dat we dagelijks consumeren: zout, vis en drinkwater, en zelfs in ons bier”, zegt Thomas De Groote, coördinator van het evenement in Straatsburg.

Europa komt in actie

In de afgelopen maanden was het Europees Parlement nog ambitieuzer dan de Commissie bij al haar voorstellen met betrekking tot de bestrijding van wegwerpplastic waarbij de lidstaten een vermindering van het verbruik moeten opleggen. Frédérique Ries heeft de lijst met verboden wegwerpplastics uit 2021 (wattenstaafjes, borden, bestek, rietjes en ballonstokken) uitgebreid met ultralichte plastic zakken, verpakkingen en grondbedekking gemaakt van zuurstof afbreekbaar plastic, en op voedsel- en drinkbekers van piepschuim. Naast deze producten, is er ook een ambitieuze reductiedoelstelling voor sigarettenfilters van 50% in 2025 en 80% in 2030.

Ook het idee van de ‘Extended Producer Responsibility’ -regime wordt versterkt (de vervuiler betaalt principe). Het idee is om de financieringslast van het inzamelen en weggooien van afval te verleggen van overheidsinstanties naar producenten. De ENVI-commissie introduceert bovendien meetbare doelen voor het verzamelen en recyclen van vistuig. Daarnaast moet de tabaksindustrie ook financieel gaan bijdragen aan de verzameling en verwerking van sigarettenpeuken, die de tweede plaats innemen op het trieste podium van het meest voorkomende wegwerpplastic op de stranden.

De Europarlementariër en vice-president van het Europees Parlement, Heidi Hautala, deed ook mee aan de cleanup.

De oceanen worden slechts deels direct door Europese landen vervuild. Aan de andere kant kan en moet Europa een belangrijk aandeel leveren aan de oplossing en moet het de leiding nemen op mondiaal niveau, zoals het dat ook doet in de strijd tegen klimaatverandering. Verbieden, verminderen, belasten, maar ook vervangen, waarschuwen … De lidstaten zullen de keuze hebben uit het gehele arsenaal.

Plenaire stemming op 24 oktober

Burgers verwachten deze woensdagmiddag één ding van het Europees Parlement: dat we de meest ambitieuze wetgeving tegen wegwerpplastic plastic aannemen. Voor het milieu, voor toekomstige generaties, voor de miljoenen gemobiliseerde Europeanen die klaar staan om anders te consumeren. Het is essentieel om onze oceanen te beschermen en de rekening voor milieuschade van plastic vervuiling in Europa te verminderen die geschat is op 22 miljard euro tot 2030.

Praktische informatie:

De cleanup in Straatsburg vond vandaag plaats tussen 8 en 9 uur ’s ochtends voor het Europees Parlementsgebouw. Het werd gehost door de internationale World Cleanup Day organisatie en mede-gehost door de Europarlementariërs Frédérique Ries (ALDE), Margrete Auken (Greens/EFA), Simona Bonafè (S&D) & Angélique Delahaye (EPP) en bijgewoond door Heidi Hautala (Greens/EFA en Vice-President van het Europees Parlement ), Marco Affronte (Greens/EFA), Reinhardt Butikofer (Greens/EFA), Marc Demesmaeker (ECR), Michele Rivasi (Greens/EFA), Marc Tarabella (S&D), en Yannick Jadot (Greens/EFA).