MICROPLASTICS LIJKEN DEMENTIE TE BEVORDEREN
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
21 oktober 2020
Stomverbaasd waren de Ierse onderzoekers over het grote aantal microplastics afkomstig van babyflesjes van polypropyleen; per liter tot wel 16,2 miljoen piepkleine stukjes. Baby’s krijgen die deeltjes binnen via flesvoeding, met een gemiddelde van 1,6 miljoen per dag. Sterilisatie van de flesjes en blootstelling aan hoge temperaturen zijn de boosdoeners.
Per dag kunnen kinderen tot twaalf maanden tussen de 14,600 en 4,5 miljoen microplastics binnenkrijgen. De onderzoekers komen met het dringende advies onderzoek te doen naar de gezondheidsrisico’s die deze opleveren. Verder doen ze aanbevelingen voor een veiliger gebruik van de plastic flesjes. Hun onderzoek verscheen in Nature Food.
In 2007 bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een advies uit over het hygiënisch klaarmaken van flesvoeding voor baby’s. Helaas blijken juist die tips bij het gebruik van plastic flesjes tot deze mate van deeltjesverlies te leiden. Het onderzoeksteam volgde de WHO-richtlijn, zoals het steriliseren van het flesje met 95 graden en het schudden van de poedermelk bij 70 graden Celsius. Zowel het hete water als het schudden veroorzaken het loskomen van plasticdeeltjes, inclusief deeltjes die zo klein zijn dat ze niet eens gemeten kunnen worden.
Naar aanleiding van dit onderzoek werd eco-toxicoloog prof.dr. Dick Vethaak geïnterviewd. De risico’s voor de gezondheid zijn volgens hem nu nog moeilijk vast te stellen, juist omdat de kleinste en waarschijnlijk gevaarlijkste deeltjes niet gemeten kunnen worden. Deze kunnen namelijk door het lichaam circuleren en zich ophopen in organen. Net zoals de onderzoekers pleit Vethaak voor meer onderzoek in combinatie met het nemen van voorzorgsmaatregelen. Luister hier naar het interview.
Het is duidelijk dat de WHO dertien jaar geleden geen rekening hield met microplastics en de potentiële schade daarvan voor de gezondheid van baby’s. Dat was toen nog onbekend terrein. Het destijds uitgebrachte advies wordt echter nog altijd gevolgd. Zo verwijst het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid in verband met de hygiëne naar de instructies van de fabrikanten van babyvoeding en houdt evenmin rekening met de inname van microplastics.
De onderzoekers stellen voor om de flesjes een keer extra te wassen en om geprepareerde melkvoeding niet meer op te warmen in de flesjes, maar apart in een pannetje. Daardoor zullen er al aanzienlijk minder microplastics loskomen. Drinken uit glazen flesjes – zoals de baby op de foto – is in elk geval een nog veel veiliger alternatief.
Ook met de door de onderzoekers voorgestelde aanvullende handelingen blijven baby’s blootgesteld worden aan micro- en nanoplastics bij gebruik van geprepareerde melkvoeding uit plastic flesjes. Plastic Soup Foundation bepleit dan ook dat het officiële advies zou moeten luiden om glazen flesjes te gebruiken, en dat er expliciete waarschuwingen moeten komen voor het gevaar van microplastics bij het gebruik van flesjes van polypropyleen.
Fotocredits header: Familie Vriend-Hu
Nieuw onderzoek naar de effecten van microplastics op mensen en andere zoogdieren toont significante gedragsveranderingen.
Volgens nieuw onderzoek is de plasticsoep minder groot dan gedacht. Is dit het goede nieuws waar we op wachten?
Het eerste bewijs is gevonden dat microplastics aanwezig zijn in menselijk hartweefsel. Het wordt steeds duidelijker dat plastic gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid en de gezondheid van onze planeet.
Het kabinet gaat onderzoek doen naar maatregelen, inclusief verbodsbepalingen, om te voorkomen dat bepaalde plastic producten als zwerfvuil eindigen.