Baanbrekend onderzoek toont aan Plastic dringt ons brein binnen via de neus
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Europese zeeën zijn er niet schoner op geworden. Dat constateert het Europees Milieuagentschap in zijn recent uitgebrachte rapport State of Europe’s Seas. De Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) is erop gericht om die vervuiling tegen te gaan. Dit jaar (2015) moeten de lidstaten “mariene strategieën” opgesteld hebben die een “goede milieutoestand” in 2020 garanderen. Kan de Kaderrichtlijn het tij keren en zorgen voor zeeën met minder plastic? De KRM zelf biedt weinig sturing voor de lidstaten, bevat geen duidelijke streefwaarden en geeft de lidstaten veel vrijheid om zelf maatregelen te bedenken.
De vraag is dus of de Kaderrichtlijn wel effectief genoeg is en de plastic soep daadwerkelijk terugdringt. Op die vraag geeft de jurist Tristan Wolters antwoord in zijn artikel Mariene zwerfafval de EU Kaderrichtlijn Mariene Strategie in het licht van de beginselen van Europees milieurecht (Kluwer, Milieu & Recht). De KRM moet voldoen aan de beginselen van het Europese milieurecht. Dat betekent dat mariene strategieën en bijbehorende maatregelen gebaseerd moeten zijn op 1) het voorzorgsbeginsel, 2) het beginsel van preventief handelen, en 3) het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron moeten worden bestreden.
Wolters heeft deze beginselen getoetst aan de KRM en stelt vast dat de richtlijn hier amper aan voldoet. Hij concludeert “indien de KRM en de voortvloeiende strategieën in overeenstemming willen zijn met de beginselen van internationaal milieurecht, de Europese Unie de richtlijn een stringenter karakter toe dient te bedelen en enkele concrete verplichtingen/streefwaarden dient te stellen”.
Om een en ander te verduidelijken, komt Wolters met voorbeelden. Terwijl het voorzorgs- en preventiebeginsel gevolgd zou moeten worden, voert economisch belang de boventoon. Dit vindt haar weerslag in voorgestelde maatregelen van de lidstaten. Zo stelt Nederland als maatregel voor om jaarlijks het schoonste strand te kiezen. Dit acht Wolters volstrekt ontoereikend en niet effectief gezien het doel van de richtlijn.
Beter zou zijn om het beleid te richten op aanpak bij de bron en met wettelijke maatregelen te komen.
Foto John Collister, kust van Galloway, Schotland
In een baanbrekend onderzoek van de Universiteit van Sao Paulo is voor het eerst aangetoond hoe plastic in de menselijke hersenen door kan dringen.
Minderoo Foundation brengt nieuw rapport uit: Onze gezondheid loopt ernstige schade op door plastic en de chemicaliën daarin.
Op 25 en 26 juni vond de Future Fabrics Expo 2024 plaats in Londen. De insteek van deze beurs is om te laten zien dat het heel goed mogelijk is om kleding te maken van duurzame materialen.
Op twee juni 2024 is professor Dick Vethaak overleden. Met hem is gaat een groot en vooruitstrevend wetenschapper verloren, maar vooral ook een fantastische echtgenoot en vader.