Plastic Soupermarkt: de schappen worden gevuld

Het Engelse kunstenaarsduo McCurdy en Hansky werkt vandaag hard aan de inrichting van de Plastic Soupermarkt. Het is de eerste keer dat hun tentoonstelling buiten Engeland te zien is. Terwijl vrijwilligers de koopwaar de afgelopen dagen uit het IJ hebben gevist en hebben schoongemaakt, ontwierp het duo nieuwe labels. Flesjes waar ooit frisdrank in zat, zijn nu gelabeld met “Fizzy Good!” (Sprankelend Goed!), flacons van verzorgingsproducten zijn bijvoorbeeld voorzien met het ontwerp “You Care”. Beiden werken al jaren samen onder de naam Dirty Beach.

McCurdy: “Het is onze bedoeling de bezoeker in verwarring te brengen. Op het eerste gezicht lijkt het net een echte supermarkt. Daarna merk je dat er iets niet klopt. Dan kom je erachter dat het om oude uit het water geviste verpakkingen gaat en dat de labels een dubbele betekenis hebben.” Hansky: “Die betekenis zit ook in de naam die de supermarkt in Engeland kreeg “TruCost Super M-Art’, de supermarkt die de echte kosten van onze consumptiemaatschappij toont, die van de plastic soep en milieuschade. Wat de mensen zien is heel herkenbaar en komt heel dichtbij. De meeste mensen denken liever niet aan de gevolgen van de plastic soep. Wij laten ze er op een humorvolle en inspirerende wijze over nadenken.”

De Plastic Soup Foundation heeft de tentoonstelling naar Nederland gehaald. Ekoplaza stelde stellages ter beschikking om de opgeviste producten tentoon te stellen. Morgen is de opening en er moet nog hard worden doorgewerkt. Het resultaat is verbluffend en onwerkelijk; snoeppotten gevuld met gekleurde flessendoppen, ballonnen die weer feestelijk opgehangen zijn en rijen flesjes in alle soorten en maten.

De tentoonstelling is tijdens SAIL te zien in de Tolhuistuin, Tuinzaal, IJpromenade 2, Amsterdam. Woensdag 19 augustus van 19.00 – 21.00 en donderdag 20 augustus tot en met zondag 23 augustus van 12.00 – 21.00 uur. Entree gratis.