Plastic in noordpoolgebied

Uit onderzoek van het Alfred Wegener Institut is gebleken dat ook de Arctische wateren te kampen hebben met plasticvervuiling. Op een totaal van 5600 kilometer wateroppervlakte werden 31 stukken drijvend plastic geteld. Dat lijkt niet heel veel, maar het laat wel zien plastic zelfs poolgebieden bereiken. Het onderzoek werd bovendien vanaf de brug (18 meter boven zeespiegel) en vanuit een helikopter uitgevoerd, waardoor alleen grote stukken plastic zichtbaar waren. Het is aannemelijk dat de daadwerkelijke hoeveelheid plastic veel groter is.

De onderzoekers vermoeden dat er – naast de vijf bekende gyres – in de Barentszzee een gyre in wording is. Het afval dat zich hier concentreert komt mogelijk uit de dichtbevolkte kustregio’s van Noord-Europa. Ook cruiseschepen en vissersboten zijn mogelijke boosdoeners. Doordat het arctische ijs zich terugtrekt, opereren zij steeds noordelijker.

Foto: AWI