honden dogs
,

Hormoonverstoorders maken honden onvruchtbaar

Hormoonverstorende stoffen kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken bij honden en geboorteafwijkingen veroorzaken. Deze chemicaliën lekken uit verpakkingen in het voer en worden teruggevonden in de geslachtsorganen van mannetjeshonden. Dat schreven Britse wetenschappers verbonden aan de universiteit van Nottingham onlangs in het vakblad Nature Scientific Reports.

Onderzoekers verzamelden gedurende 26 jaar (1988 tot 2014) sperma van honden uit een Engels fokprogramma. Uit analyses bleek dat er in die tijdsperiode:

  • De beweeglijkheid van zaadcellen in totaal met 35 procent is afgenomen sinds 1988
  • Het aantal levende zaadcellen gemiddeld met 10 procent is afgenomen
  • Het aantal puppy’s met cryptorchisme (een aandoening waarbij een of beide testikels niet in de balzak indalen) is vervijfvoudigd
  • Meer vrouwtjes dan mannetjes werden geboren.

Daarnaast legden de onderzoekers een verband tussen de aanwezigheid van hormoonverstoorders in hondenvoer en chemicaliën in het lichaam van de honden. Zowel in het voer als in de testikels van de honden werden de vlamvertragers PBDE, PCB en DEHP aangetroffen.

Volgens de onderzoekers kan de hond, die als huisdier bij de mens leeft, een indicator-soort zijn voor onderzoek naar de effecten van hormoonverstoorders op de vruchtbaarheid van de mens. Bij de mens werden vergelijkbare effecten op de vruchtbaarheid vastgesteld.