Stenen van plastic op een onbewoond eiland
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Londen, 25 januari 2017 – In het Verenigd Koninkrijk is de roep om de invoering van statiegeld nog nooit zo luid gehoord als in de afgelopen weken. Zelfs Prins Charles bepleit gepassioneerd invoering van statiegeld. Inzet is de strijd tegen zwerfvuil en de plastic soup. Maar Coca Cola verzet zich. De frisdrankengigant voert achter de schermen gesprekken met ministers om die op andere gedachten te brengen. In Engeland wordt 57% van dePET-flessen gerecycled tegen 98% in Duitsland, een land waar wel statiegeld op alle PET-flessen zit.
Terwijl het bedrijf op zijn website mooi weer speelt door de mogelijkheid van statiegeld open te houden (we remain open to dialogue about package deposit return systems), toont een gelekt intern document de werkelijke strategie. Het stuk betreft een risicoanalyse van Coca Cola Europa. Er zijn onderwerpen om te monitoren, je op voor te bereiden en je tegen te verzetten, to fight back. Statiegeld behoort tot de laatste categorie. Greenpeace UK beschuldigt Coca Cola daarom geen enkele verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun flesjes in het milieu.
De houding van Coca Cola roept een voorval uit 2015 in herinnering. Toen zou Coca Cola in Nederland de winkelketens Aldi en Lidl onder druk hebben gezet om op den duur af te zien van hun eigen gesloten en succesvolle statiegeldsysteem. In Australië voerde Coca Cola in sommige provincies rechtszaken om invoering van statiegeld tegen te houden.
Coca Cola afficheert zich als een duurzaam bedrijf, maar hanteert een dubbele agenda. Als het aan Coca Cola ligt zal het bedrijf de wereld nog jarenlang overspoelen met plastic flesjes.
Uit winstbejag.
De sombere boodschap van stenen van plastic, aangetroffen op een onbewoond eiland ver van de Braziliaanse kust.
Verpak de vijf meest verkochte groente en fruit niet langer in plastic. Dat bespaart niet alleen plastic, maar voorkomt ook voedselverspilling.
Cosmeticabedrijven die verzorgingsproducten zonder microplastics verkopen, roepen in een open brief op tot snelle invoering van een totaalverbod.
Het Afvalfonds erkent de problematiek van plastic verpakkingen en bepleit een systeemverandering. Zijn het opnieuw mooie woorden zonder daden?