Sterke toename plasticvervuiling Noordpool

Bremerhaven, 7 februari 2017 – De concentratie van afval op de bodem van de Poolzee is tussen 2002 en 2013 ruim 20 keer zo groot geworden bij één observatiepost. Dit blijkt uit onderzoek van het Alfred Wegener Instituut in Bremerhaven. Duitse onderzoekers monitoren afval op de zeebodem sinds 2002 met camera’s geplaatst op een diepte van 2500 meter. Dat doen ze op twee locaties in de zeetraat ten westen van Spitsbergen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Deep-Sea Research.

De onderzoekers noemen met name de situatie van de arctische diepzee bij de noordelijke observatiepost dramatisch. Daar werden in 2002 346 stukken afval per vierkante kilometer geteld en in 2013 8082. Het meeste afval is plastic (47%), gevolgd door glas (26%). Ook werden er naar verhouding meer kleine stukjes plastic geteld dan 10 jaar geleden. Dit duidt op fragmentatie van het plastic, ondanks het feit dat UV straling niet doordringt tot deze diepten. Microplastics zijn niet meegeteld, want de gefotografeerde fragmenten zijn ten minste 2 centimeter groot.

Doordat het poolijs zich terugtrekt komt er meer industrie, scheepvaart en toerisme in het gebied. Die activiteiten brengen afval met zich mee. Ook wordt afval met de zeestroming meegevoerd uit bewoonde gebieden. Verder kan drijvend ijs met ingesloten zwerfvuil grote afstanden afleggen. Wanneer dat ijs smelt, komt het afval weer vrij. Zo dringt plastic steeds verder door in het Poolgebied.

Foto: Plastic op de zeebodem, Melanie Bergmann/OFOS