Plastic Soup Surfer
, , , ,

Plastic Soup Surfer finisht na 1200 kilometer peddelen op de Rijn

Rotterdam, 27 juni 2017 – Na 27 dagen en bijna 1200 kilometer op een board van zwerf flesjes en -doppen de Rijn te zijn afgezakt, is de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, groots onthaald in de Veerhaven in Rotterdam.

De Source2Sea-expeditie startte op 1 juni bij de Rhein Quelle in de Zwitserse Alpen, het officiële startpunt van de Rijn. Na op 27 juni aangekomen te zijn bij Sociëteit Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas in Rotterdam, supt (stand up paddling) hij nog door naar het punt waar de rivier uitmondt in de Noordzee, bij Hoek van Holland. Vanaf daar peddelt hij, als het weer het toelaat, een stuk over zee en gaat hij via Katwijk over de Oude Rijn richting zijn woonplaats Leiden. Daar wordt hij zondag 2 juli wordt onthaald.

Met dit project wil de Plastic Soup Surfer aandacht vragen voor de hoeveelheid plastic afval dat via de rivieren de zee bereikt en de bronnen van het meegevoerde plastic achterhalen. Tijdens de tocht is hij op zoek gegaan naar onder andere plastic flessen, single use-verpakkingen in en langs de Rijn. Hij is naar eigen zeggen de gekste dingen tegengekomen. Zo heeft hij onder andere koelkasten en accu’s voorbij zien drijven. “Er stromen tientallen tonnen plastic afval die rivier af. Ik heb echt alles gezien”, aldus Tinga.

Merijn wil de vervuiling van de zeeën en rivieren een halt toe roepen. “Waar wij voor staan is dat de directeuren van de verpakkingsindustrie aanspreken zodat ze meer verantwoordelijkheid nemen over hun verpakkingen en hun plastic.” Ook zou hij willen dat er statiegeld wordt ingevoerd op kleine PET-flesjes.

In samenwerking met Edo Smid van advocatenkantoor Wintertaling, stuurt de Tinga’s Plastic Free Seas Foundation in september een juridisch stuk (exploot) uit naar CEO’s van tien grote bedrijven om ze te confronteren met hun ‘rol en verantwoordelijkheid’ voor de plastic soep. In juli zal bekendgemaakt worden welke bedrijven de Foundation gaat aanschrijven.

Tot nu toe zijn er vijf stukken mogelijk gemaakt dankzij donaties. Wilt u de Plastic Soup Surfer helpen zodat hij meer exploten naar de verpakkingsindustrie kan sturen? U kunt het project hier steunen.