microplastics in binnenwateren
,

UNESCO publiceert PSF-rapport over microplastics in binnenwateren

Stockholm, 29 augustus 2016 – De kwaliteit van zoetwater wordt wereldwijd aangetast door nieuwe vormen van vervuiling. Microplastics, een van de oorzaken, krijgen nog weinig aandacht. UNESCO beschouwt microplastics in binnenwateren als een groeiend probleem met potentieel grote schadelijke gevolgen. Een door de Plastic Soup Foundation, in opdracht van UNESCO, geschreven rapport werd in Stockholm tijdens de World Water Week voor camera gepresenteerd. De case study is onderdeel van het UNESCO Project on Emerging Pollutants in Water and Wastewater. De uitzending is hier terug te zien.

Microplastics, kleiner dan 5 mm, worden overal in binnenwateren aangetroffen. Het rapport beschrijft de voornaamste bronnen en benoemt mogelijke oplossingen. Een belangrijk doel is om het probleem van de microplastics wereldwijd hoger op de politieke agenda te krijgen. Nationale overheden zijn in principe verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.

Michiel Roscam Abbing, auteur van de studie: “Er is veel meer aandacht voor plastic vervuiling in de oceanen dan voor rivieren en meren. Dat is onterecht. De verwachting is dat door ons gebruik van plastic en vooral door verdergaande fragmentatie van grote stukken plastic het aantal microplastics in het water enorm zal toenemen. Hoe kleiner de deeltjes hoe groter de kans dat ze in de voedselketen terechtkomen en in ecosystemen doordringen. En eenmaal in het water zijn ze daar niet meer uit te halen.” De studie wordt naar verwachting binnen enkele maanden gepubliceerd.

Zweden speelt internationaal een belangrijke rol waar het gaat om verbetering van de waterkwaliteit. De World Water Week wordt elk jaar georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI). Het UNESCO onderzoeksprogramma naar “Emerging Pollutants” wordt gefinancierd door de Swedish International Development Cooperation Agency (SIDA). De Zweedse minister voor milieu heeft eerder dit jaar opgeroepen tot een verbod op microplastics in cosmeticaproducten.

Lees meer over microplastics in ons dossier Microbeads & microplastics.