Europese PET-lobby valt door de mand

Amsterdam, 28 september 2018 – Frankrijk is één van de landen die voorop loopt in de strijd tegen de plasticsoep. Twee jaar geleden verbood het de dunne plastic tas. Niet lang daarna kwam het verbod op wegwerpservies per 2020. Afgelopen zomer waren rietjes en plastic roerstaafjes aan de beurt en sinds 14 september jongstleden werd de wet opnieuw aangescherpt, aldus een bericht in Le Monde. Nu wordt ook de beschikbaarheid van plastic bakjes en wegwerpartikelen op scholen, universiteiten en crèches per 1 januari 2020 verboden. De maatregel is winst voor het milieu, maar een doorn in het oog van de Europese PET-industrie vanwege omzetverlies.

De PET-industrie wordt in Europa vertegenwoordigd door Petcore Europe en Pet Sheet Europe. Gezamenlijk hebben ze een persbericht uitgebracht. Daarin wordt gesteld dat de laatste aanpassing van de Franse wet in strijd is met Europese regelgeving, met name met het recht om verpakkingen op de markt te brengen en met het vrije verkeer van goederen. Eerst moet Europa namelijk het juridisch raamwerk in orde hebben, voordat een afzonderlijk land tot een dergelijk verbod kan overgaan. Of deze redenering standhoudt, is voer voor juristen.

Het persbericht biedt daarnaast een ontluisterend inkijkje hoe een industrie die steeds verder onder druk komt te staan, reageert op overheidsmaatregelen om single-use plastics te verbieden. De PET-industrie zegt begaan te zijn met het milieu, maar propageert een andere oplossing. PET is optimaal te recyclen en dus roept de PET-industrie Europese wetgevers met klem op om een goed werkend systeem voor de inzameling van plastic verpakkingen te introduceren “in order to close the loop”. De achterliggende gedachte is dat dan onbeperkt PET geproduceerd kan blijven worden.

Het staat er echt: “De kringloop moet gesloten worden”. De PET-industrie weet heel goed dat dit onmogelijk is, maar zwijgt daarover in alle talen. Van gebruikt PET wordt bijvoorbeeld kleding gemaakt, zoals fleece truien, en wanneer die kleding machinaal gewassen en gedroogd wordt, ontstaan plastic microvezels. Die spoelen vervolgens weg met het afvalwater en kunnen daar nooit meer uitgefilterd worden. Dat het per wasbeurt gemiddeld om 9 miljoen vezels gaat, heeft het Europese Mermaids Life+ onderzoek uitgewezen. De PET-industrie is medeverantwoordelijk voor deze grote bron van vervuiling en doet er helemaal niets tegen.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: “PETcore Europe en PET Sheet Europe moeten zich diep schamen. Ze doen er alles aan om een vervuilend productiesysteem zo lang mogelijk in stand te houden. Het is de hoogste tijd dat de Europese Unie dwingende reductiemaatregelen afdwingt en daarbij ook rekening houdt met de negatieve effecten van recycling, zoals de microvezels afkomstig van kleding die van PET gemaakt is. Maar natuurlijk ook: hoera voor durfal Frankrijk, dat wederom het goede voorbeeld geeft.”