Een gif als geen ander
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
Amsterdam, 28 november 2019 – Maandverband, babyluiers en vochtige doekjes: ze bestaan grotendeels uit plastic. Deze producten worden na gebruik weggegooid en niet of nauwelijks ingezameld voor recycling. Hun marktaandeel is veel groter dan dat van het herbruikbare plasticvrije alternatief. Voor het eerst is de impact van deze producten op het milieu voor Europa in kaart gebracht.
Volgens het door ReZero geschreven rapport gaat voor de Europese Unie om schrikbarende aantallen:
Niet alleen het afval vormt een milieuprobleem, ook productie en transport hebben zo hun impact. Denk aan gebruik van water tijdens het productieproces, gebruik van energie en grondstoffen. Het rapport wijst daarnaast ook op de hoge kosten van afvalverwerking voor gemeenten.
Vaak worden deze producten door het toilet gespoeld. Dat is uiteraard niet de bedoeling, maar het gebeurt. Als het riool na zware regenval te veel wordt belast, wordt een deel van het water rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd, inclusief al het afval. Zo komen het maandverband en de luiers via het riool in het oppervlaktewater terecht. Deze producten behoren tot de tien meest gevonden items op stranden. Op Britse stranden gaat het om 6,2% van alle geturfde afvalitems. Vallen ze in zee uit elkaar dan is dat in ontelbare kleine stukjes plastic die nooit meer op te ruimen zijn.
Er zijn gelukkig alternatieven. Luiers van katoen zijn wasbaar en dus herbruikbaar. Het rapport berekent dat grote besparingen mogelijk zijn, niet alleen in materiaalgebruik, afval, CO2-besparing, maar vooral ook voor de eigen portemonnee. Om een voorbeeld te geven: als 20% van de vrouwen zou kiezen voor menstruatiecups dan zou dat in de Europese Unie 100.000 ton afval per jaar schelen en zijn ze veel goedkoper uit.
Illustratie: Uit de omslag van het rapport
Onderzoeksjournalist Matt Simon windt er geen doekjes om. In zijn nieuwe boek stelt hij dat we met microplastics onze aarde én onszelf hebben vergiftigd.
De volledig circulaire economie is een prachtig doel. Maar zonder krachtig overheidsingrijpen zal dat doel nooit bereikt worden.
Nederlandse onderzoekers claimen een nieuwe verklaring voor het mysterie van het verdwenen plastic: zonlicht ruimt drijvend plastic op.
Wij zoeken een ervaren Financial Controller, iemand die net zo gedreven is als wij om de strijd tegen de plasticproblematiek aan te gaan.