Maandverband en babyluiers dragen veel bij aan de plasticsoep

Amsterdam, 28 november 2019 – Maandverband, babyluiers en vochtige doekjes: ze bestaan grotendeels uit plastic. Deze producten worden na gebruik weggegooid en niet of nauwelijks ingezameld voor recycling. Hun marktaandeel is veel groter dan dat van het herbruikbare plasticvrije alternatief. Voor het eerst is de impact van deze producten op het milieu voor Europa in kaart gebracht.

Gigantische aantallen

Volgens het door ReZero geschreven rapport gaat voor de Europese Unie om schrikbarende aantallen:

  • 49 miljard eenmalige menstruatieproducten (maandverband en tampons), dit staat gelijk aan 590.000 ton afval.
  • 33 miljard babyluiers, dit is 6.731.000 ton afval.
  • 68 miljard natte doekjes of wet wipes, dit is 511.000 ton afval.

Niet alleen het afval vormt een milieuprobleem, ook productie en transport hebben zo hun impact. Denk aan gebruik van water tijdens het productieproces, gebruik van energie en grondstoffen. Het rapport wijst daarnaast ook op de hoge kosten van afvalverwerking voor gemeenten.

Door de WC gespoeld

Vaak worden deze producten door het toilet gespoeld. Dat is uiteraard niet de bedoeling, maar het gebeurt. Als het riool na zware regenval te veel wordt belast, wordt een deel van het water rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd, inclusief al het afval. Zo komen het maandverband en de luiers via het riool in het oppervlaktewater terecht. Deze producten behoren tot de tien meest gevonden items op stranden. Op Britse stranden gaat het om 6,2% van alle geturfde afvalitems. Vallen ze in zee uit elkaar dan is dat in ontelbare kleine stukjes plastic die nooit meer op te ruimen zijn.

Milieuvriendelijker én goedkoper

Er zijn gelukkig alternatieven. Luiers van katoen zijn wasbaar en dus herbruikbaar. Het rapport berekent dat grote besparingen mogelijk zijn, niet alleen in materiaalgebruik, afval, CO2-besparing, maar vooral ook voor de eigen portemonnee. Om een voorbeeld te geven: als 20% van de vrouwen zou kiezen voor menstruatiecups dan zou dat in de Europese Unie 100.000 ton afval per jaar schelen en zijn ze veel goedkoper uit.

Illustratie: Uit de omslag van het rapport